Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Monsenyor Joan Planellas, durant l'anada a ofici de la Santa Tecla de 2020

La Santa Tecla de la pandèmia regala una imatge per a la història de la festa major de Tarragona

La jornada s'està duent a terme amb les mesures de seguretat sanitària establertes

Monsenyor Joan Planellas, durant l'anada a ofici de la Santa Tecla de 2020
El braç de Santa Tecla restarà a l'altar major de la Catedral de Tarragona fins a les 20 hores | Àngel Ullate

Pels volts de les 8 del matí, amb el 'Toc de Matinades' dels grallers arreu del centre i els barris, Tarragona iniciava la Santa Tecla de la pandèmia. Tot plegat s'acabava a la plaça de la Font quan, els grallers i els timbals, juntament amb els sonadors convidats, portaven el 'Toc de Matinades' al centre neuràlgic de la  festa tarragonina.

Una hora després, i quan ja s'havien enllestit els esmorzars de forquilla de Santa Tecla per part dels Teclers més fidels, que no han volgut renunciar a les tradicions, es duia a terme la  missa pontifical de Santa Tecla a la Catedral de Tarragona. La seu metropolitana de Tarragona es vestia de mil i un botons per, respectant en tot moment les mesures de seguretat sanitària, per dur a terme  l'anada a l'ofici. Dues de les figures més estimades del Seguici popular de la ciutat, com són l'Àliga i el Lleó, donaven la  rebuda a l'acte.

 

Pla de xoc contra la pandèmia per ajudar als més desfavorits

Aquesta és la segona Santa Tecla de monsenyor Joan Planellas, l'arquebisbe de Tarragona. La missa pontifical d'aquesta diada ha començat amb l'anada a l'ofici, amb monsenyor Planellas portant les  relíquies de Santa Tecla a l'altar major, on restarà tota la jornada, fins a les vuit del vespre.

Els  fidels  han omplert la  nau central de la Catedral, respectant les mesures de seguretat pertinent. A primera fila, bona part del plenari municipal  de la ciutat, amb el batlle tarragoní, Pau Ricomà, al capdavant. Durant la seva homilia, molt centrada en les circumstàncies causades per la COVID-19, el cap dels bisbes catalans ha anunciat un pla de xoc de  l'església per fer front als  efectes de la pandèmia.

L'objectiu d'aquest pla de xoc, segons ha explicat el prelat tarragoní, «apostar per reconstruir i recrear les coses de nou posant al centre dels nostres objectius la persona i el medi en el qual vivim. La persona i el seu desenvolupament digne, el seu benestar i el  repartiment equitatiu i just de riqueses i possibilitats».

«El  pla de xoc caritatiu» s'està acabant d'enllestir «a partir dels treballs de la comissió per acarar els efectes de la pandèmia» i «a través del secretariat permanent sobre Ecologia i Justícia que serà l'organisme que durà a terme les accions que calgui fer en aquest  marc pastoral diocesà».

 

Una actuació excepcional

Aquesta Tecla excepcional ha donat lloc a un instant excepcional que ha sigut definit com un moment de «pell de gallina» per part dels qui l'han presenciat des de la Catedral. Per primera vegada a la història, l'Àliga i el  Lleó han ballat  a l'interior de la Catedral per retre homenatge a la patrona de Tarragona, Santa Tecla.

Tarragona no ha tingut enguany la baixada de l'Àliga, un dels actes més multitudinaris de la Tecla, però sí que ha pogut gaudir del ball d'aquestes dues figures tan estimades, amb el qual s'ha tancat l'ofici  de Santa Tecla, just abans de la interpretació dels 'Goigs' de la patrona, amb la música a càrrec dels Ministrers de Tarragona.