Cada 23 de setembre, Tarragona es vesteix de gala per celebrar el dia de la seva patrona, Santa Tecla. Aquest 23 de setembre de 2020 és la Santa Tecla de la pandèmia, una celebració marcada pel coronavirus, una experiència que milers i milers de tarragonins no han viscut en sa vida. El cert és que la Tecla s'ha vist afectada en anteriors ocasions, com ara el 1885 pel còlera, o, el precedent més immediat, la Guerra Civil espanyola.
La Tecla de la COVID-19 arriba amb restriccions sanitàries, sense la professó, sense l'entrada del braç de Santa Tecla amb el Seguici i les colles mostrant el seu respecte, però arriba, tanmateix. A les 10 del matí, la Catedral de Tarragona acollirà la missa pontifical de Santa Tecla, presidida per monsenyor Joan Planellas. En acabar la missa, es tornarà la relíquia del braç a la capella de Santa Tecla, on quedarà exposat per a la seva veneració fins a les 20 hores.
L'accés a la missa estarà limitat a l'aforament permès per les mesures de seguretat sanitària. Així doncs, enguany els tarragonins i les tarragonines no podran anar a homenatjar a la patrona en massa. Per saber en quin estat es troba la capella de Santa Tecla i la relíquia, TarragonaDigital ha parlat amb mossèn Antoni Martínez Subías, responsable de Patrimoni del Capítol de la Catedral, l'òrgan de govern clerical de la Catedral tarragonina.
Horaris per demà, diada de #SantaTecla
— Catedral Tarragona (@CatedralTGN) September 22, 2020
▫️8h missa
▫️10h missa Pontificial
▫️12:30h missa
▫️17h a 20h Catedral oberta, lliure accés
▫️20h tancament del Braç a porta tancada amb repic de campanes
Aforament limitat.
«La capella es troba en un estat deplorable»
Mossèn Martínez Subías fa anys que és el responsable de vetllar del bon estat del patrimoni de la Catedral. La tasca no és senzilla. Li preguntem a qui també fa de síndic primer del Capítol sobre l'estat de la capella, conscients que és un problema que preocupa als darrers arquebisbes que han ocupat la seu metropolitana de Tarragona.
«L'estat de conservació de la capella és deplorable El problema que tenim ara són les filtracions d'aigua que arriben des de l'entorn de la cúpula. És una situació causada per una intervenció inadequada arran del pla director de la Catedral» explica mossèn Antoni Martínez Subías.
Martínez Subías avança, també, que han posat fil a l'agulla per mirar de solucionar-ho: «Els serveis territorials de Cultura de la Generalitat van fer un projecte de restauració que va ser presentat, i posteriorment acceptat, pel Capítol. Ara bé, no hi ha mitjans, no hi ha línies obertes d'ajudes».
«Manca sensibilitat per part dels tarragonins de cara a la seva patrona»
De les dificultats del Capítol per trobar finançament per poder mantenir la capella en un estat òptim, saltem a una reflexió més general: «Crec que hi ha una manca de sensibilitat per part dels tarragonins de cara a la seva patrona, no ho he vist enlloc».
«Valdria la pena», afegeix Martínez Subías, «no reduir Santa Tecla a diables, focs i trons. Santa Tecla és molt més que això». Doncs sí, Santa Tecla «és molt més que això» i segur que aquest 23 de setembre els tarragonins i tarragonines que s'apropin a la Catedral per assistir a la missa gaudiran, encara que sigui en aquestes extraordinàries circumstàncies, de la Tecla, de la relíquia profanada al primer quart del segle XIX, perquè Santa Tecla, tant el vessant religiós com la disbauxa, està estretament lligada amb Tarragona.