El Groupe Acrobatique de Tànger, ciutat bressol dels acròbates marroquins, han trepitjat avui el km 0 casteller en companyia de les dues colles dels Xiquets de Valls, la Colla Joves i la Colla Vella, i de les associacions nord-africanes amb seu a la capital de l'Alt Camp. En el marc de la Fira de Santa Úrsula de Valls demà dissabte 20 a les 9 del vespre arriba com a estrena a les comarques tarragonines aquesta proposta que aquest estiu ha meravellat el Festival Grec de Barcelona.
El títol de l'obra, 'Halka', fa referència al cercle que les multituds formen en espais públics, habitualment a una gran plaça, al voltant de tota mena d'animadors espontanis com contacontes, acròbates o cantants que fan gala del seu art. Al Marroc, país d'origen d'aquest grup, alguns artistes comencen practicant a les 'halkes', i és aquest el punt de partida de les formes circulars que es desenvolupen durant les acrobàcies.
Segons la directora del Groupe Acrobatique de Tanger, 'Halka' «és la forma teatral més antiga. És un retorn als nostres orígens. Treballem en cercle i combinem una part espiritual amb una altra més festiva», afegeix. Durant una hora, que és el temps que dura l'espectacle, hi ha música en directe. La banda sonora inclou alguns dels temes més populars de resistència marroquina dels anys 60. «Són peces que tothom coneix al nostre país. Tot i que no coneguis l'idioma t'arriben igualment i et transmeten la seva força», subratlla.
Origen a les platges de Tànger
El màxim propòsit d'aquest grup és mantenir viva l'acrobàcia marroquina que té els seus epicentres a les ciutats de Marràqueix i de Tànger, i més concretament a les platges d'aquesta segona localitat. La tècnica de l'espectacle inclou grans salts, girs en l'aire i piràmides humanes, que originàriament, tenien la funció d'espiar els enemics, ja que, en els seus inicis, les halkes eren danses guerreres.