Un dels grans objectius a curt termini dels projectes de l’home a l’espai és millorar les previsions meteorològiques de forma constant. Amb aquesta finalitat, l’Agència Espacial Europea (ESA) llançarà aquesta propera matinada de dimecres el satèl·lit MetOp-C, el tercer i últim del projecte europeu de satèl·lits d’alta qualitat per a la previsió del temps i monitoreig del clima des de l’òrbita polar.
El llançament es farà des del Port Espacial Europeu de Kurú, a la Guaiana Francesa. El programa MetOp forma part d’una col·laboració entre l’ESA i l’Organització Europea per a l’Explotació de Satèl·lits Meteorològics (Eumetsat). L’agència europea s’encarrega de construir els satèl·lits i posar-los en òrbita, mentre que l’altra institució s’encarrega de fer-los funcionar, gestionar i distribuir les dades una vegada ja són a l’espai.
Millora de les previsions meteorològiques
Els satèl·lits corresponents al programa MetOp estan millorant clarament els pronòstics meteorològics gràcies, sobretot, a la seva capacitat per recopilar perfils de temperatura, humitat o força i direcció dels vents des d’una òrbita relativament propera, concretament a uns 800 quilòmetres d’altura de la superfície terrestre.
Els tres aparells compten cadascun amb uns 12 d’instruments i diversos sensors que proporcionen una quantitat més elevada d’observacions de l’atmosfera de la Terra, els oceans i els continents. No obstant, en principi només oferiran dades de la mateixa part del planeta, ja que giraran a la mateixa velocitat. L’objectiu és que entre el llançament i l’inici del processament de dades per part de l’Eumetsat passin tan sols 72 hores, raó per la qual la precisió tecnològica és d’última generació.
El primer senyal del nou satèl·lit s’espera uns 60 minuts després de l’enlairament des de l’estació terrestre de Yatharagga, a Austràlia. Si tot va com està previst, posteriorment 6 estacions terrestres de tot el món vigilaran l’aparell durant els primers dies.
Cadascun dels tres satèl·lits té una funció, i el nou aparell té una vida de 5 anys i observarà la Terra dia i nit, mesurant els vents de l’oceà, el gel marí i la capa d’ozó, mentre que transmetrà dades meteorològiques recollides per vaixells, boies i estacions.