Greu crisi espacial la que s’ha generat arrel de la destrucció d’un satèl·lit amb un míssil llançat des de l’Índia. Una prova militar que ha acabat generant centenars de restes espacials que amenacen ara amb causar danys irreparables a l’estació espacial internacional i posa en perill els astronautes que hi ha a dins, cosa que ha posat en alerta a la NASA.
En concret, l’explosió ha generat prop de 400 trossos de restes espacials, comptabilitzades al llarg dels darrers cinc dies. Els experts de la NASA asseguren que és pràcticament impossible controlar el recorregut de totes elles i la seva aproximació a l’Estació Espacial Internacional. L’agència nord-americana ha posat el crit al cel per aquest intent de demostració de la capacitat de defensa per part de l’Índia.
Uns fet «terrible» i «inacceptable»
«Provocar un esdeveniment que generi restes més amunt de l’Estació Espacial és una cosa terrible, terrible!», va lamentar l’administrador de la NASA, Jim Bridenstine, que assegura que aquest tipus d’accions són «incompatibles» amb l’enviament futur de vols tripulats a l’espai. «És inacceptable», va afirmar amb contundència el responsable nord-americà contra l’Índia.
Bridenstine va explicar que no és possible seguir a totes les peces que han quedat flotant a l’espai arrel de l’explosió perquè la NASA només rastreja objectes de més de 10 centímetres, i n’hi ha prop de 60. El satèl·lit indi va ser destruït a 300 quilòmetres d’altura, mentre que l’estació espacial està a 410. No obstant, alguns trossos han acabat més amunt de la plataforma, cosa que els converteix en destructius.
Els Estats Units controlen prop de 23.000 objectes de més de 10 centímetres a l’espai que poden significar un problema per a l’Estació Espacial i per als satèl·lits en òrbita. L’acció de l’Índia ha augmentat un 44% el risc de col·lisió amb la plataforma internacional en tan sols 10 dies. No serà fins que la majoria de restes es desintegrin a l’entrar en contacte amb l’atmosfera que aquest risc desapareixerà.
- També et pot interessar: La NASA queda sorpresa per l’expulsió de roques per part de l’asteroide Bennu