Acord d’ERTO entre SEAT i el sindicat: canvis a partir de dilluns

L'expedient entrarà en vigor el dilluns 18 de gener i afectarà un màxim d'11.802 treballadors

Pla tancat d'una treballador de Seat a la línia de producció del Seat León, a la fàbrica de Martorell
L'expedient afectarà un màxim d'11.802 treballadors | ACN


La direcció de SEAT ha arribat a un acord amb els representants dels treballadors per aplicar un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per causes organitzatives i productives derivades de la ruptura d'estoc de semiconductors. L'expedient entrarà en vigor el dilluns 18 de gener i estarà vigent fins al 30 de juny, amb una afectació diària màxima de 400 persones a la planta de la companyia a Martorell i de 150 empleats a la planta de la Zona Franca.

A aquests, s'hi poden sumar els treballadors afectats per tancaments puntuals de les plantes, de fins a 20 dies a Martorell i la Zona Franca i d'un màxim de 30 dies a la planta del Prat de Llobregat. En total, l'expedient podria afectar un màxim d'11.802 empleats

L'empresa i els sindicats han pactat un pla social, segons el qual quedaran exclosos de l'ERTO els empleats més grans de 55 anys i els professionals amb menys d'un any d'antiguitat a l'empresa.
 

L'acord també contempla una millora de la prestació de desocupació dels afectats de fins al 80% del salari i la possibilitat de fer formació en línia i mantenir el 100% de la remuneració. L'empresa garantirà també el cobrament íntegre de les quatre pagues extres dels empleats, així com el gaudi de les vacances. 
 

L'expedient entrarà en vigor el pròxim dilluns, però no es preveu aplicar cap mesura fins al 25 de gener, segons els sindicats. 


Els treballadors afectats de la planta de Martorell pertanyen a la línia 2, encarregada de la fabricació del SEAT León i el SEAT Formentor. Aquesta reduirà el ritme de producció de dos a tres torns per la falta de semiconductors. Una part dels treballadors d'aquesta línia cobrirà l'increment de la línia 1 a tres torns a ple rendiment, mentre que la resta formarà part de l'expedient.


SEAT preveu recuperar durant tot l'any el volum de vehicles que no es produeixi durant aquestes setmanes per la falta de semiconductors i confia en no haver d'aplicar l'ERTO en tota la seva extensió a l'espera que la situació de subministraments millori, segons han informat fonts de l'empresa. 


La companyia també ha destacat que les ordres de producció són positives i superen el volum de gener de 2020, abans de l'inici de la pandèmia.

Les vendes de SEAT cauen un 25,6% el 2020 per l'impacte del coronavirus

SEAT S.A. – resultat de les marques SEAT i CUPRA - ha reduït un 25,6% les vendes de vehicles el 2020, fins a 427.000. La pandèmia ha frenat la tendència creixent de la companyia, amb un increment de les entregues des de 2013 i un rècord històric en volum de vendes el 2019.

Per països, Alemanya s'ha consolidat com el primer mercat de l'empresa, amb 109.500 vehicles venuts, un 17,4% interanual menys, una quota de mercat del 4% i el 25,6% del total de vendes de la companyia. El segon mercat ha estat Espanya, amb 73.300 vehicles (-32,1%), seguit del Regne Unit, amb 45.600 cotxes venuts (-33,8%). Espanya i Regne Unit són els dos mercats europeus en els quals el sector de l'automòbil s'ha vist més afectat per la pandèmia

Tot i la crisi del coronavirus, SEAT ha crescut en països com Turquia o Israel. A Turquia, la companyia pràcticament ha duplicat les vendes, amb un increment del 95,3% i 11.600 vehicles venuts. A Israel, l'empresa automobilística ha batut el seu rècord de vendes per setè any consecutiu i ha assolit un total de 10.400 vehicles comercialitzats, un 13% interanual més. «Els resultats de SEAT estan en línia amb els del sector de l'automòbil a Europa. 2020 ha estat un any molt difícil per la paralització que va provocar la Covid-19 durant la primavera i els efectes de la segona onada de la pandèmia en l'última part de l'any», ha manifestat el president de SEAT i CUPRA, Wayne Griffiths. De cara al 2021, la companyia preveu un primer trimestre «complicat» per les restriccions en el subministrament de components a causa de la pandèmia. De fet, l'empresa ha començat a negociar amb els sindicats un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) fins al 30 de juny per la ruptura d'estoc de semiconductors. En qualsevol cas, l'empresa es mostra «optimista» per la «bona demanda» dels models i preveu assolir un «sòlid increment» de vendes el 2021. «Els nous models electrificats i l'impuls que el Fomentor donarà a les vendes de CUPRA seran clau per al nostre creixement», ha assegurat Griffiths. 


Comentaris

envia el comentari