Home amb mascareta i guants al gimnàs

Insisteixen al Procicat que equipaments i gimnasos puguin tancar a les 22 h com la cultura

Figueras veu un «greuge comparatiu» entre els dos sectors i creu que «no hi ha elements tècnics» que el sostinguin

La Secretaria General de l'Esport ha demanat per escrit al Comitè de Direcció del Pla de Protecció Civil de Catalunya que equipari el tancament dels equipaments esportius, centres de fitness i gimnasos al de les activitats culturals, és a dir, a les 10 del vespre.

El secretari general, Gerard Figueras, veu un «greuge comparatiu» entre el sector de l'esport, que la resolució del toc de queda obliga a tancar a les 9 del vespre, i el de la cultura. Figueras creu que no hi ha «elements tècnics que sostinguin aquesta discriminació», per això, ha defensat en roda de premsa que aquesta petició «no és un capritx», sinó que la formulen davant de la «dificultat» de moltes entitats de trobar disponibilitat en els equipaments a la franja del vespre.

Figueras ha expressat aquest dilluns en la reunió del Procicat, l'òrgan del Govern encarregat de decidir les mesures sobre la Covid-19 a Catalunya, el «malestar» per l'horari de tancament de les activitats esportives i ha demanat per escrit que el modifiquin per equiparar-lo al del sector cultural. Segons ha explicat Figueras, des de la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física ja van plantejar aquest diumenge la necessitat d'allargar fins a les 22 hores el tancament dels equipaments esportius però, tot i les negociacions, no van aconseguir que la resolució ho contemplés d'aquesta manera.

El secretari general de l'Esport ha advertit que la restricció de la mobilitat nocturna per a les activitats esportives fins a les 21 hores perjudica «milers i milers d'entitats que ocupen les franges més tardanes del dia» en els equipaments, com pavellons o camps de futbol.

També ha defensat que les activitats esportives són «segures» i que els equipaments, federacions i entitats apliquen uns protocols «molt estrictes» i ha assegurat que els contagis en aquest sector són «marginals».

El responsable de la Secretaria General de l'Esport ha indicat que han inclòs en la petició no només tots els equipaments esportius, independentment de la seva titularitat, sinó també els centres de fitness i els gimnasos, ja que, ha argumentat, en la majoria de casos són centres de proximitat i no és necessària una hora per tornar a casa. Figueras espera una resposta del Procicat en les properes hores o dies i s'ha mostrat optimista que es pugui acabar allargant l'horari fins a les 22 hores. En qualsevol cas, però, ha deixat clar que ara com ara els equipaments i centres esportius han de tancar a les 21 hores.

Entrenaments més curts o menys dies

El secretari general de l'Esport ha explicat que en les últimes hores han rebut molts dubtes i consultes d'entitats sobre l'afectació del toc de queda. En aquest sentit, ha aclarit que, independentment que les activitats esportives acabin a les 9 o a les 10 del vespre, com han demanat, els entrenaments s'hauran de reprogramar per quedar fora del confinament nocturn. Per això, la Secretaria General proposa, si és necessari, escurçar els entrenaments o que se'n facin menys dies per poder encabir-los i seguir els protocols.

Al marge del toc de queda, sobre la prohibició de competicions d'esport amateur a Catalunya -una mesura que va entrar en vigor el 16 d'octubre per 15 dies-, Figueras ha demanat que s'abordi en els propers dies si la restricció es podrà aixecar de cara al proper cap de setmana.

L'excepció a aquestes mesures són els esportistes professionals, ja que tenen una relació laboral amb els seus clubs o entitats.

Cap expedient contra entitats esportives

La Secretaria General de l'Esport no ha iniciat, ni d'ofici o per rebre denúncia, cap expedient contra entitats esportives per incompliment de mesures per evitar contagis del coronavirus, ha indicat Figueras, que ha recordat que, en qualsevol cas, els Mossos d'Esquadra tenen la competència per aixecar acte quan ho considerin.

Això sí, Figueras ha assenyalat que la Secretaria General de l'Esport va haver de recordar la setmana passada que no es podien disputar partits amistosos, després de tenir coneixement que algunes entitats n'havien celebrat.