El sector cultural afronta des d'aquest divendres les noves restriccions del Govern i ho fa entre l'acceptació, la resignació, la sorpresa i l'enuig. Les mesures afecten, principalment, a teatres, auditoris, cinemes i sales de concert per la limitació de l'aforament al 70%.
Les sales de concert, també afectades pel tancament de l'oci nocturn, han estat les principals damnificades per les mesures i grans sales de Barcelona com Razzmatazz i Apolo han anunciat que tancaran les seves portes durant dues setmanes.
Els altres espais, com teatres, cinemes i auditoris, adaptaran l'aforament al 70%, a partir del retorn d'entrades o de reajustaments. Una de les queixes reiterades és el retorn d'entrades i la reducció de la venda anticipada.
L'última nit de restriccions
Els fans de Mishima havien d'omplir la Sala Apolo aquest dijous, tal com indicava el cartell de 'sold out' penjat de fa temps. Però en la línia del que el sector musical està experimentant els últims dies, la por davant l'explosió de contagis i els anuncis de noves restriccions va fer desistir part del públic.
Conscients o no, els qui hi van anar assistien al darrer concert del local com a mínim fins d'aquí a dues setmanes, perquè l'Apolo, com altres sales, cessa la seva activitat davant les restriccions del Govern que s'aplicaran a partir d'aquesta mitja nit.
«Ha estat una notícia trista per tot el sector, i sobretot pels treballadors, que tornaran a un ERTO que no els hi és suficient per viure amb normalitat», va assumir el director de l'Apolo, Alberto Guijarro, en relació a la decisió de tancar després de conèixer les restriccions del Govern.
«Amb els concerts asseguts, que ja vam tenir duran una època, vam veure que no era rentable ni per nosaltres, ni pels promotors, ni per als artistes; no ens funciona», va explicar sobre les condicions amb que —a l'espera del decret del Govern— creuen que es permetrà obrir a les sales.
Guijarro no va descartar que el tancament s'allargui més enllà dels 15 dies, però confia que no vagi més enllà del gener. «Voldríem ser optimistes, però amb aquesta pandèmia ja hem vist que no serveix», va manifestar.
«Enuig», «sorpresa» i «decepció» van ser les paraules utilitzades pel president de l'ASACC i gerent de Razzmatzz, Lluís Torrents, després de conèixer les restriccions del Govern.
Torrents va assenyalar que «esperaven» mesures de «tancament general» però no pas les anunciades per l'executiu, i que al seu entendre només afecten «un sector petit de la població» que a més és majoritàriament jove i «menys vulnerable» davant del virus.
Els responsables del Festival del Mil·lenni han assegurat que les restriccions arriben en un moment «complicat», ja que tenen quatre concerts programats al Palau de la Música per la pròxima setmana amb les entrades exhaurides. «Ens veiem obligats a tornar els diners als clients», ha explicat a l'ACN un dels responsables del festival, Carlos Pérez Romagosa.
Així mateix, ha assegurat que això afecta a més de 400 persones i el criteri per retornar les entrades serà «purament» per ordre de compra. «Als últims compradors serà a qui els hi retornarem les entrades», ha detallat Pérez.
Per la seva part, el director del Barnasants, Pere Camps, ha lamentat que les mesures «arriben tard» i ha manifestat que si s'haguessin pres abans, les mesures noves no serien tan dràstiques.
«Tornem a la limitació dels aforaments i això es pot complir però necessitarem el suport econòmic de les administracions públiques per tirar endavant», ha assenyalat en declaracions a l'ACN.
L'Acadèmia Catalana de la Música considera les restriccions del Govern al món cultural «un atemptat directe» als seus treballadors i empreses, i diu que no es poden imposar sense establir quines seran les «contraprestacions».
L'entitat no acceptarà, diu, que les ajudes «no cobreixin el cent per cent de les pèrdues que persones i empreses patiran» a resultes de les noves mesures.
Per la seva part, la cantant Maria del Mar Bonet va lamentar les noves mesures per frenar la covid, que impliquen una reducció d'aforament. «Hi ha moltes sales petites i molta gent que no ho pot aguantar», va assegurar aquest dimecres.
«És difícil de suportar», ha afegit. Per la cantautora mallorquina la solució passa per garantir les mesures de seguretat en tots els espais, prenent la temperatura als assistents i amb «més» vacunació.
Equipaments escènics i musicals
Alguns dels principals equipaments escènics públics tindran més marge per adaptar-se a la restricció d'aforament. D'entrada, el TNC, que no té funcions a partir d'aquest dijous i no reprèn activitat fins el 13 de gener.
Pel que fa a les funcions del 2022 ja es posarà a la venda només el 70% dels dos primers espectacles, 'Fuego Fuego' i 'La casa del dolor'. Segons com evolucioni la situació, es farà el mateix amb els següents espectacles, informa l'equipament.
Un cas similar és del de L'Auditori. «En realitat, la nostra activitat es reprèn pràcticament després de Reis, i per tant podem adaptar els aforaments a aquest topall i seguir amb la nostra activitat i el nostre servei amb tota normalitat», ha detallat a l'ACN el seu director Robert Brufau.
Al Teatre Lliure, al seu torn, sí que hauran de retornar algunes entrades —i els imports— per ajustar-se al 70% (es farà cronològicament començant per les que s'han adquirit més recentment).
Quant a l'activitat, de moment s'han cancel·lat les funcions de 'Casa' (per un positiu a la companyia), mentre que es mantenen les estrenes de 'Misericòrdia', el 28 de desembre, i de 'Mazùt' (a Gràcia), el 29 de desembre.
Belbel: «Millor al 70% que al 0%»
Davant l'evolució de la pandèmia i les darreres restriccions aprovades pel Govern, el dramaturg Sergi Belbel es resigna pensant que «millor el 70% que el 0%». L'autor ha estrenat aquesta setmana al Versus Teatre una adaptació d'un text d'Antonio Gabares ('Potser somiar'), i anima en tot cas el públic a anar al teatre, doncs segueix considerant-ho un espai segur on «no s'han produït contagis» (entre el públic).
El mateix pensa Jofre Blesa, codirector del Versus Teatre, que es resigna davant la reducció obligada dels aforaments al 70% (de 96 butaques, a partir de divendres en podran omplir 67). És «un cop fort, altre cop», ha dit, però que s'encaixa amb esportivitat degut a la situació de pandèmia.
A més, la preocupació d'aquesta (i altres sales) no és tant ajustar-se a aquest límit sinó l'aturada important de la venda anticipada, que es registra aproximadament des del diumenge passat coincidint amb les notícies sobre l'explosió de contagis de coronavirus.
La presidenta d'ADETCA, Isabel Vidal, ha lamentat que la reducció de l'aforament al 70% és «una notícia dura» i que «no esperaven». De fet, Vidal ha reconegut que abans que una reducció d'aforament esperaven la petició del certificat covid-19 perquè «dins els teatres es compleixen les mesures de seguretat amb la mascareta».
Així mateix, Vida ha demanat ajuda a les administracions per «rescabalar aquesta pèrdua d'ingressos tan importants».
Des del Mercat de les Flors han explicat que en cap de les tres propostes de Nadal ('Geometria', de la companyia Roseland Musical, 'Paisatges', de Cristina Martí, i 'NUYE', de la companyia de circ 'eia') han venut més d'un 70% de les entrades, de manera que adaptar-se a la restricció «no és cap dificultat».
Liceu i Palau de la Música
El Liceu va anunciar que limitava al 70% l'aforament per a la versió del ballarí Kader Belarbi d''El trencanous' de Txaikovski prevista del 28 de desembre al 4 de gener, arran de les limitacions anunciades pel Govern per frenar la covid-19.
En el cas de les funcions que sobrepassen el 70%, el Liceu va cancel·lar les reserves pendents de confirmació per prioritzar el públic que ha comprat entrada. En els dies concrets que l'ocupació superi el nou límit permès, també es faran ajustaments.
Per part del Palau de la Música, davant les noves restriccions, han limitat la venda d’entrades dels concerts dels propers dies al 70%. «Des del Palau continuem amb la convicció que la cultura és segura, apliquem tots els protocols necessaris i treballem per a que el públic se senti segur», han assenyalat.
La reacció als cinemes
El president del Gremi de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón, ha manifestat que són «unes restriccions dures, inesperades i que arriben en el pitjor moment». «Nosaltres creiem que tindran un impacte molt important, però no serveix de res criticar les decisions del Govern perquè és qui té la informació i hem d'entendre que el context sanitari, les justifica i s'han pres ponderant la situació», ha afegit.
Per la seva part, el responsable dels Cinemes Girona, Toni Espinosa, ha explicat que les mesures els afecten relativament perquè tenen dues sales grans, una de 300 butaques i una altra de 240 i les activitats afectades per la disminució de l'aforament les han mogut de sala.
Espinosa ha lamentat que una vegada més s'apunta a la cultura quan s'ha demostrat que és un espai segur. «No entenem en què millora el 70% perquè no hi ha un distanciament ni que sigui necessari ni molt diferent al que hi ha habitualment» a les sales, ha assenyalat.