El sector petroquímic de Tarragona va assolir l'any 2020 el seu màxim històric de consum d'aigua regenerada, segons ha informat l'AEQT. Les empreses van consumir 5,4 hectòmetres cúbics d'aigua procedent de la planta de regeneració que opera Aitasa (Aguas Industriales de Tarragona), una xifra sense precedents des de la posada en marxa de la planta l'any 2012.
Aquesta instal·lació recupera, per a ús industrial, aigües residuals que procedeixen de les estacions depuradores d'aigües residuals urbanes (EDAR) de Tarragona i Vila-seca. El consum també registra una fita en termes relatius.
El consum total d'aigua industrial de les empreses va ser de 31,6 hm³, de forma que els 5,4 hectòmetres cúbics d'aigua reciclada suposen un 17,09%, una proporció fins ara mai assolida, segons ha informat l'AEQT.
Els 5,4 hm³ de l’any passat suposen un increment del 5,26% respecte de l’any 2019, quan el consum d’aigua regenerada per part de les empreses que formen part de l’AEQT havia estat de 5,13 hectòmetres cúbics.
Nova planta de tractament per reaprofitar les aigües residuals de la pròpia indústria
En aquest sentit, cal destacar que Aitasa està construint ja una nova planta de tractament d’aigües residuals industrials. Aquesta nova planta, que es preveu que pugui entrar en funcionament aquest mateix any, tindrà una capacitat d'1.800.000 litres/h durant les 24 hores, amb possibilitat de futures ampliacions. La seva posada en funcionament permetrà complir amb les noves exigències europees.
Aquesta instal·lació millorarà els valors de les aigües residuals depurades i tractades que el sector emet al mar a través de l’emissari conjunt. Ara bé, el tractament d’aquesta planta depuradora serà tan eficient que les aigües resultants podran ser, al seu torn, regenerades per tornar a incorporar-les al cicle d’aigües industrials.