La Federació Empresarial d'Hostaleria de Tarragona (FEHT) es mostra esperançada en no tenir pèrdues aquesta temporada turística, tot i la crisi del coronavirus i les dificultats del sector per poder obrir els establiments. Després d'uns mesos on tot eren males notícies, l'anunci de l'Estat d'obrir fronteres el proper 1 de juliol els dona confiança per encarar un estiu que serà complicat. El portaveu de la FEHT, Xavier Guardià, destaca la fortalesa de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre com a destinació i està convençut que els clients que venen habitualment, aquest any també ho faran. «Per a ells és com estar a casa», afirma, un factor que els dona seguretat.
«Fa quinze dies teníem pànic. Si aquests quatre mesos entre juliol i octubre funcionen bé, podríem tancar la temporada pensant que no hem pres mal», comenta Guardià. De tota manera, té clar que l'any «serà dolent». De moment a la demarcació hi ha pocs càmpings en funcionament i cap hotel destinat a les vacances ha obert. Durant les primeres setmanes de juny s'espera que comencin a activar-se per fer proves i adaptar-se als nous protocols, que s'estan acabant de marcar. Segons Guardià, algunes cadenes pot ser que no obrin tots els allotjaments i l'obertura dels establiments també estarà condicionada pel tipus de mercat amb el qual treballin. En aquest sentit, reconeix que els mercats alemany, francès, britànic i irlandès «es comencen a moure».
Destinació segura i consolidada
De moment, de reserves en tenen poques, però no és una situació que preocupi els empresaris. «Des de fa anys que són sempre a darrera hora. No ens hem de posar nerviosos ara; si han d'arribar, arribaran», comenta. A més, la volatilitat de la crisi sanitària obligarà els establiments a ser «molt flexibles» pel què fa a possibles cancel·lacions, i destaca que l'important enguany «és que el client quedi content».
Una satisfacció que en bona part vindrà donada per la seguretat sanitària. «Serà complicat que els hotels treballin amb normalitat amb tantes mesures, però l'avantatge és que a tot arreu és igual. Si van a Grècia o Itàlia, passarà el mateix», indica. Per tant, el fet que la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre siguin destinacions «conegudes» arreu d'Europa els juga a favor. «La gent que habitualment ve, és molt possible que vingui. Coneix els restaurants, els supermercats, sap com moure's, quines platges li agraden... és com estar a casa», valora.
Pel que fa als protocols, es mostra satisfet perquè des del govern estatal «s'ha fet cas al sector», especialment pel fet que les mesures establertes siguin similars a les de la resta de països de la Unió Europea. Ara, el gran dubte que encara tenen, i que esperen resoldre en els propers dies, és com podran obrir les piscines i com funcionaran els accessos a les platges. «Hem d'esclarir-ho per poder-ho transmetre, perquè els mercats ens ho estan preguntant», explica.
Finalment, destaca la importància que poden tenir aquest estiu les segones residències per a l'hostaleria. Guardià raona que «si abans una família venia quinze dies i se'n guardava quinze més per anar a un altre lloc, potser enguany passa més dies aquí i pensa que ja viatjarà l'any que ve». De fet, a dia d'avui, el sector pensa en el 2021 com l'any de la recuperació i confien que «serà normal». Això els permetria repetir els 22 milions de pernoctacions i sis milions de turistes que hi ha hagut els darrers anys.