Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí

La producció cultural fixa el món rural com a nova oportunitat després de la Covid-19

El cicle ‘Emergències, sostenibilitats, respostes i propostes’ organitzat per l’associació La Conca 5.1 i el Museu de la Vida Rural radiografia el sector

Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí
Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí | Albert Oliva

El cicle de debats Visions 5.1, organitzat per l’associació  La Conca 5.1  i el Museu de la Vida Rural  de l'Espluga de Francolí ha arribat aquest 2020 a la setena edició. Amb el lema ‘Emergències, sostenibilitats, respostes i propostes’, vol funcionar com un espai que serveixi per reflexionar i actuar davant els reptes  actuals relacionats amb el clima, el turisme i la cultura, tres dels àmbits d’actuació de l’equipament espluguí.

En aquest sentit, divendres passat, 5 de juny, a la tarda, es va celebrar el segon dels tres debats del cicle. La trobada tenia com a centre de debat l'emergència cultural  en un moment en què la crisi sanitària de la Covid-19 ha deixat encara més al descobert els reptes als quals s’enfronta aquest sector. De fet, a causa de les restriccions derivades de la pandèmia, l’acte es va haver de celebrar de  forma telemàtica, via webinar des de la plataforma Zoom, amb emissió simultània des del canal de YouTube del Museu de la Vida Rural

Cinc personalitats de renom, i que comptem amb una extensa trajectòria professional, acadèmica i activista en el món cultural van participar en el debat. La professora, programadora audiovisual i assagista, Ingrid Guardiola; la periodista i guionista especialitzada en literatura i llibres Anna Guitart; la directora i productora de cinema documental Alba Sotorra; la cap de redacció de la revista cultural Núvol i activista cultural, Clàudia Rius i la periodista, cofundadora i cap de continguts de surtdecasa.cat, Anna Zaera.

La prioritat de la cultura en una crisi de civilització

Aprofitar la incertesa de la crisi sanitària  actual per pensar, reformular i generar idees noves com a accions de millora que es puguin aplicar en l’estructura sociocultural  del país. Aquesta és una de les idees troncals que van planar en el debat. Les cinc ponents van coincidir en el fet que en el context actual la societat ha de reflexionar  sobre la precarietat  que pateixen els artistes, els gestors culturals i, en definitiva, els creadors de cultura, ja que en els darrers mesos s’ha pogut comprovar que molts d’aquests agents han patit una situació professional greu  i al límit  de l’exclusió.

Debat Visions 5.1
El debat es va dur a terme a través de la plataforma Zoom | Albert Oliva

«Els projectes culturals haurien de tindre prioritat en un moment com l’actual i totes les institucions  d’un país s’haurien de comprometre amb el sector per tal que la roda torni a girar i tot comenci de nou», exposava Anna Guitart. Alhora, cal que els mateixos ens es replantegin una cultura que ha estat enfocada, fins ara, a les masses, i que focalitzin els esforços en les comunitats petites, per fer front a les restriccions derivades de la crisi sanitària  i que fan perdre moltes possibilitats.

«El món rural com a oportunitat»

En aquesta línia, Clàudia Rius va alertar que «ens hem de preparar per a un canvi de paradigma, amb un nivell d’exigència  molt més alt quant al producte cultural que el consumidor es vol trobar». Així, segons l’activista cultural, a partir d’ara «ens fixarem més que mai en la qualitat d’una producció, ja que els recursos que tindrem podran ser més escassos i el resultat final haurà de ser més acurat».

En aquest escenari, el món rural  té un paper primordial. Les possibilitats que ofereix poden ajudar a repensar  i a crear nous espais sostenibles i de petit format, que permetin dur a terme esdeveniments en consonància amb les noves necessitats sorgides arran del coronavirus. «A partir d’ara, les experiències en els esdeveniments seran molt diferents dels que hem viscut fins ara i buscarem la novetat, incidint en la singularitat i l’exclusivitat de la producció», apuntava Guitart.

La digitalització de la cultura

La reformulació  dels espais culturals  és, potser, l’evidència més immediata sorgida de l’aturada social de fa uns mesos. Així, davant la impossibilitat de dur a terme una programació estable de manera presencial, molts equipaments s’han reinventat i han apostat per les  plataformes digitals per tal de difondre els seus continguts. En tots els casos, s'ha posat en relleu la necessitat de seguir creant continguts destinats a aquests canals i segons Íngrid Guardiola, aquest fet evidencia que les professions que es despengen de la cultura  no són de segona categoria, sinó que «el món de l'art, en tots els seus sentits, conté uns oficis tan dignes com ser president de la Generalitat o treballador d’una fàbrica». A més, en temps difícils com els actuals «la cultura esdevé la millor eina per a la salut mental i per la correcta interpretació de la societat on vivim», conclou la professora.