Pere Aragonès, durant la sessió de la Diputació Permanent del Parlament, el 13 de gener de 2021

El rellotge corre: La segona setmana de negociació pel Govern acaba sense avenços

El Parlament s'ha de constituir abans del proper 12 de març

El proper diumenge s'acompliran dues setmanes des de la celebració de les eleccions a Catalunya, que va situar Pere Aragonès com el candidat amb més opcions de ser investit president. La seva formació, ERC, va ser la segona més votada, amb els mateixos 33 escons que va obtenir la primera —el PSC—, però amb l'avantatge que la lògica dels pactes li permetria arribar amb opcions a una investidura —un factor amb què no compta el candidat guanyador dels comicis, Salvador Illa.

La setmana vinent, clau

Dues setmanes després, els republicans no han fet cap avenç significatiu cap al pacte que han anunciat que volen per activa i per passiva: un quadripartit d'ERC, JxCat, CUP i Comuns. Val a dir que els vetos creuats entre els de Laura Borràs i els de Jèssica Albiach fan molt complicada l'operació, que té un primer 'round' en joc: la batalla per la presidència del Parlament, que sembla debatre's entre CUP i Junts. Els anticapitalistes prendran posició aquest cap de setmana en un consell polític que pot definir els moviments que es produeixin la setmana vinent, en uns dies clau per a la investidura. 

Cal recordar que el Parlament de Catalunya s'ha de constituir en els propers quinze dies, com a molt tard el divendres, dia 12 de març; i que la presidència del Parlament es vol englobar dins de les negociacions per formar Govern. D'aquesta manera, es preveu que la setmana vinent sigui decisiva a l'hora de tancar acords entre les formacions independentistes.

Sabrià assegura que ERC intentarà un govern ampli «fins al final» malgrat els «vetos» entre JxCat i Comuns

El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha assegurat que el seu partit intentarà un govern ampli amb JxCat, CUP i comuns «fins al final» malgrat els «vetos» creuats entre JxCat i comuns. En una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', Sabrià ha afegit que la seva aposta és clara i que no deixaran de parlar amb el partit de Jéssica Albiach. «Som els que som capaços d'enganxar el que sembla impossible», ha dit en referència a l'antecedent de l'acord de pressupostos amb JxCat i comuns. Sabrià ha considerat positiu que tothom «posi les cartes sobre la taula» en referència a la Presidència del Parlament i ha afegit que no s'ha entrat a parlar de noms per ocupar aquest càrrec.

Pel que fa al ritme de les negociacions, ha admès que els agradaria anar més ràpid però ha assenyalat que l'important és posar uns «bons fonaments». «Anem bé, soc optimista però m'agradaria anar avançant», ha afegit. Sabrià ha admès que voldrien tancar un acord quan abans millor per tenir un govern que reflecteixi les urnes i amb el lideratge de Pere Aragonès. «Hem guanyat amb el 52% i aquesta força s'ha d'exercir quan abans millor», ha conclòs.

El president d'ERC al Parlament ha explicat que s'ha avançat una mica més amb la CUP pel que fa a l'estratègia nacional i s'ha mostrat convençut que amb JxCat s'arribarà al mateix lloc. I en aquest sentit, ha defensat que cal preparar-se per «l'embat definitiu» i no per una independència «que duri uns segons». Així mateix, també ha dit que comparteixen amb els anticapitalistes que «desbordar els límits autonòmics significa ajudar la gent» en referència a les lleis socials tombades pel Tribunal Constitucional (TC).