Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Litera Meat

Construeixen a Binéfar l'escorxador més gran d'Europa

En només unes setmanes, l'escorxador de l'empresa 'Litera Meat', propietat del grup italià 'Pini', iniciarà la seva activitat
Litera Meat
Litera Meat podria posar en marxa l'escorxador sobre finals de febrer i prinicipis de març del pròxim any | Litera Meat

En només unes setmanes, l'escorxador de l'empresa 'Litera Meat', propietat del grup italià 'Pini', iniciarà la seva activitat a Binèfar (Osca).  Segons els seus promotors, quan estigui en ple rendiment amb 1.600 treballadors, serà l'escorxador més gran d'Europa, superant al que actualment té el rècord, situat a Dinamarca.

Tot i això, la posada en marxa no està prevista fins a finals de febrer o principis de març, i llavors només treballarien uns 800 treballadors en un torn únic, els quals podrien arribar a processar entre 5.000 i 6.000 porcs durant el seu temps de feina.

Treballen més de 150 persones en la construcció i hi han intervingut unes 60 empreses

Més de 150 persones de la constructora Hinaco i empreses subcontractades treballen en aquests moments per a ultimar l'obra civil i la urbanització exterior. A l'interior, ja s'ha instal·lat la major part de la maquinària  per al sacrifici i processament dels canals. Tot es controla des d'una oficina que s'ha ubicat a peu d'obra, on hi treballen sis persones de l'empresa Litera Meat.

En la construcció i equipament de l'escorxador, amb una superfície de 65.000 metres quadrats sobre uns terrenys de 14 hectàrees, han intervingut entre 50 i 60 empreses, moltes de la zona, però també de fora. Part de la maquinària de la cadena de producció ha arribat des d'Alemanya, una potència de la indústria porcina, «tot i que també hem comprat equipaments aquí, a Espanya», aclareixen des de Litera Meat. Només les despeses de l'obra civil s'eleven a 15 milions d'euros, però la companyia càrnia assegura que la seva inversió en totes les plantes previstes a la comarca rondaran els 200 milions d'euros.

Va ser l'agost del 2017 quan l'empresa va rebre els permisos d'obres. «El fet més particular d'aquest projecte és la  rapidesa  amb la qual estem treballant. A més, té molta complexitat  perquè s'ha de fer en combinació amb el muntatge de la maquinària» explica Jesús Hidalgo, administrador d''Hinaco', constructora amb seu a Monzón.

Fàbrica pensada per a processar 30.000 porcs diaris

La construcció s'ha dimensionat per a processar uns 30.000 porcs diaris  quan la fàbrica es trobi en ple rendiment. A màxima producció, en dos torns de treball, entraran 150 camions  d'animals vius i en sortiran els mateixos. Cada peça d'animal portarà adherit un xip de lectura amb els paràmetres bàsics: sexe, pes i índex de greix i de magra.

Només per a la sala d'especejament i desossat poden haver-hi, en un torn, unes 400 persones. Litera Meat ha rebut més de 2.000 currículums de persones interessades a treballar a l'escorxador, i està formant a 800 persones amb el compromís de contractar-ne el 85% d'elles. Però un dels problemes amb els quals l'empresa s'està trobant és  l'escassetat d'operaris especialitzats en tasques complexes com serien l'especejament o el desossat.

Formació Professional interna

Segons explica Carlos Gaspar, director de Qualitat, Medi Ambient i Seguretat Alimentària del Grup Pini a Espanya, dins de la mateixa fàbrica està previst instal·lar un centre de formació. «Ja que hi haurà rotació de personal, volíem formar a treballadors nosaltres mateixos i reciclar a aquells que ja siguin treballadors. A més, donaríem un valor afegit  a la zona oferint a la comunitat de Litera certificats de formació professional a l'escorxador (sacrifici i indústria càrnia)», explica Gaspar.

Remarquen la importància  que té haver de formar a nous treballadors perquè siguin especialistes a l'hora de l'especejament i del desossat. «La part del sacrifici és molt més mecànica, però quan es desossa un pernil, la carn que es queda enganxada a l'os és pèrdua de benefici. S'ha de ser professional i ràpid amb el ganivet». A més, Gaspar assegura que, a causa de les dimensions que té l'empresa i tenint experts treballadors en altres països, podrien venir ells mateixos a ensenyar als novells.

El principal problema ambiental que provoca l'escorxador és la generació d'aigües residuals, tant pels elevats volums com per la càrrega contaminant. És per això que s'ha construït una planta depuradora per al tractament de 6.000 metros cúbics al dia.

També et pot interessar...