Ser empresari a Espanya no és gens fàcil. Moltes pimes estan al límit per la càrrega d'impostos, taxes i cotitzacions socials. I per si no n'hi hagués prou, a partir de l'any que ve, aquestes empreses s'enfrontaran a una nova obligació.
La Seguretat Social ha advertit que les empreses amb empleats que percebin salaris superiors a 60.000 euros bruts anuals hauran de pagar un nou recàrrec. Aquest augment no és una mesura temporal, sinó que es prolongarà en el temps, amb un increment progressiu fins a assolir el 7% el 2045.
La Seguretat Social alerta d'un cost nou que hauran d'afrontar les empreses el 2025
El recàrrec ha estat anomenat quota de solidaritat i, tot i que encara no és del tot clar com impactarà a curt termini, els experts ja ho defineixen com “un nou impost encobert”. Aquesta quota no estarà vinculada directament a futures prestacions, cosa que ha generat crítiques entre els especialistes i empresaris. És a dir, les empreses hauran d'assumir aquest pagament sense que els empleats vegin millores en les pensions o cobertures de la Seguretat Social.
La mesura s'aplica a qualsevol salari que excedeixi els 60.000 euros anuals. Una mesura que afectarà principalment sectors amb professionals altament qualificats, com ara la tecnologia, l'enginyeria i les finances.
Les pimes, que solen tenir menys marge de maniobra per absorbir aquests costos addicionals, seran les més perjudicades. Segons l'estipulat, aquest recàrrec començarà a aplicar-se el pròxim any i augmentarà progressivament durant més de dues dècades, fins a assolir aquest 7% el 2045.
Per a moltes petites i mitjanes empreses, aquest nou cost serà una càrrega significativa, especialment en un context econòmic ja per si mateix complicat. Les pimes, que constitueixen la major part del teixit empresarial espanyol, ja han de bregar amb dificultats per contractar i retenir talent. Ara, la implementació de la quota de solidaritat podria complicar encara més aquesta tasca.
Els empresaris no només hauran de fer front a aquest recàrrec, sinó que també s'hauran d'adaptar a un entorn cada cop més costós. Amb la inflació elevant també el preu dels subministraments i serveis, i ara amb més pressió fiscal, moltes empreses temen que els seus marges de benefici es redueixin encara més. Els experts assenyalen que aquest recàrrec podria dissuadir les empreses d'oferir salaris més competitius, un fet que podria tenir un impacte negatiu actualment en la competitivitat del país.
Un “impost encobert”
Tot i que la quota de solidaritat no s'ha etiquetat formalment com un impost, molts la perceben així. Els especialistes el defineixen com un “impost encobert”, ja que no ofereix als empleats un retorn tangible en forma de millors prestacions o més cobertures per part de la Seguretat Social.
Tot i que el seu nom suggereix una contribució amb finalitats solidàries, la veritat és que les empreses hauran de pagar sense rebre res a canvi. Simplement amb l'obligació de complir una nova normativa. Els treballadors que cobrin més de 60.000 euros continuaran rebent les mateixes prestacions, sense millores addicionals pel nou pagament que els seus ocupadors hauran d'assumir.