Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Home sorprès amb les mans a la cara davant d'un edifici del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social d'Espanya, amb un cercle que mostra bitllets d'euro.

La Seguretat Social ja està reclamant diners als autònoms: els motius

La Seguretat Social ha començat a reclamar milers d'autònoms que regularitzin les cotitzacions dels seus empleats

La Seguretat Social ha començat a reclamar milers d'autònoms que regularitzin les cotitzacions dels seus empleats. Aquesta mesura afecta especialment els autònoms amb assalariats. La Seguretat Social està reclamant als que no han ajustat les bases mínimes de cotització segons els darrers augments del Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Per què la Seguretat Social reclama aquestes quantitats?

Una parella revisa un full amb un fons de bitllets d'euro
Aquest augment a les bases de cotització afecta les nòmines dels empleats. | AndreyPopov de Getty Images, ewastudio de Getty Images

El motiu principal d'aquestes reclamacions és que molts autònoms i alguns negocis no han actualitzat les bases de cotització dels seus empleats després de la pujada de l'SMI el 2024. El Govern, mitjançant una ordre publicada al BOE, va incrementar les bases mínimes de cotització que han de pagar els autònoms per cada treballador. Aquest ajustament es fa amb efecte retroactiu des de l'1 de gener de 2024, cosa que significa que els autònoms han d'abonar les diferències acumulades aquests mesos.

Aquest augment a les bases de cotització afecta les nòmines dels empleats. També impacta a les penalitzacions per contractes temporals de menys d'un mes, que s'han incrementat. Aquells autònoms que no hagin ajustat aquestes cotitzacions ara estan obligats a posar-se al dia amb la Tresoreria General de la Seguretat Social.

La base mínima de cotització per un empleat ha augmentat un 5%, situant-se en 1.323 euros mensuals. Això implica que els autònoms i els negocis que no hagin fet l'ajust han d'ingressar la diferència corresponent als primers mesos de l'any abans del 30 d'abril, sense recàrrecs. La Seguretat Social està enviant notificacions per reclamar aquestes diferències i evitar que s'hi acumulin deutes a futur.

Muntatge de feix de bitllets de 50 euros i cartell de la Seguretat Social
L'incompliment d'aquestes obligacions pot comportar sancions | Getty Images, catalunyadiari.com

Què poden fer els autònoms?

Aquells autònoms que es vegin afectats per aquestes reclamacions tenen diverses opcions per posar-se al dia. Poden fraccionar els pagaments i evitar problemes més grans amb la Seguretat Social. L'incompliment d'aquestes obligacions pot comportar sancions, per la qual cosa és fonamental que els autònoms verifiquin si han actualitzat correctament les bases de cotització dels empleats.

La Seguretat Social ha intensificat les reclamacions als autònoms que no han ajustat les bases mínimes de cotització dels seus empleats. Aquest augment, derivat de la pujada de l'SMI, és retroactiu des del gener del 2024. Els autònoms han de regularitzar la seva situació abans que em compleixi el termini.