La Seguretat Social és aquesta institució que ens acompanya des del bressol fins a la vellesa. I compta amb un arsenal d'eines i recursos per garantir la gestió correcta dels beneficis que atorga.
Més enllà del paper assistencial, la Seguretat Social exerceix un rigorós control sobre els qui sol·liciten les seves prestacions. Per això, empra sofisticats sistemes de seguiment i verificació. Tot i que sembla que la Seguretat Social és un ens burocràtic i lent, la realitat és que compta amb accés a una gran quantitat d'informació que permet detectar possibles irregularitats.
La Seguretat Social et pot posar una multa de fins a 3.000 euros
Una de les pràctiques més comunes i penalitzades és el cobrament indegut de prestacions per incapacitat temporal. I poden recórrer a bases de dades que creuen informació amb altres administracions fins a sistemes de geolocalització i anàlisi de xarxes socials per verificar-ho. Les possibilitats de detecció són cada vegada més grans.
Treballar mentre s'està de baixa mèdica és un frau que pot comportar conseqüències greus. Aquestes sancions s'apliquen principalment quan els treballadors incorren en frau. És a dir, si no segueixen el tractament mèdic adequat, o manquen a les cites de revisió mèdica, ja sigui amb l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) o amb les mútues col·laboradores.
Fingir una malaltia o exagerar una malaltia per cobrar la baixa és una de les accions més penalitzades. Si es descobreix que has estat treballant mentre cobres la prestació, sigui per compte d'altri o al mercat negre, també pots perdre el dret a la baixa de manera immediata.
Un altre motiu important és no acudir a les revisions mèdiques. Si faltes sense justificació a una cita amb l'INSS o amb les mútues, es considera una infracció greu. En aquests casos, el procés s'atura i la Seguretat Social en pot suspendre el pagament. Si les absències són contínues i sense justificació, la baixa es cancel·la de manera definitiva.
A més, negar-se a seguir el tractament mèdic recomanat també pot ocasionar la retirada de la baixa. Si decideixes no acudir a les teràpies o tractaments necessaris per a la teva recuperació, la Seguretat Social pot interpretar que no col·labores per millorar la teva situació de salut. Un fet que podria donar lloc a una sanció econòmica i la pèrdua de la prestació.
Les conseqüències econòmiques
Durant una baixa mèdica, els treballadors solen cobrar entre el 60% i el 75% de la base reguladora. Depenent de si la baixa és deguda a una malaltia comuna oa un accident de treball. En alguns convenis aquesta xifra pot augmentar fins al 100%.
La multa que imposa la Seguretat Social en retirar la baixa mèdica pot ser considerable. La sanció consisteix en la suspensió del pagament de la prestació, que pot ser temporal o definitiva, depenent de la gravetat de la infracció. A més, una multa per frau a la Seguretat Social.
Segons l'article 169 de la Llei General de la Seguretat Social, si es treballa estant de baixa, la sanció pot assolir els 3.000 euros.