En un cap de setmana fatídic, marcat per l'activació en tot el territori espanyol de l'estat d'alarma per l'amenaça del COVID-19, el que semblava una crisi més o menys controlada s'ha desbordat. El President de la Generalitat ha mostrat la seva millor cara en el missatge que va adreçar a la població dissabte a la nit, on demanava mesures més dràstiques i es queixava de la laminació de l'autogovern decretada pel Consell de Ministres. Malgrat el to, però, Torra no va fer res més que una declaració d'impotència i va haver d'admetre que la resolució de la crisi està, gairebé exclusivament, en mans de la responsabilitat dels ciutadans.
L'origen de la preocupació es va originar en el decret d'estat d'alarma del Govern espanyol. Un decret que va trigar més de vint-i-quatre hores en concretar-se i el qual s'activa oficialment dilluns al matí. Tot sustentat en un discurs nacionalista que poc ajuda en la situació actual i que, de moment, no va acompanyat d'un pla d'acció social, que era el que s'esperava i no arribarà fins dimarts. Mentrestant, no hi ha ha hagut aïllament dels focus més perillosos de la infecció i la sensació de descontrol augmenta per moments. La corba propagació d'Espanya ja és la més pronunciada del món i les previsions no són optimistes. Quan tot això s'acabi, caldrà demanar moltes explicacions a Moncloa sobre la gestió tardana i dubitativa de la crisi.
I per si la situació no fos prou alarmant, ahir a la nit es destapava un altre escàndol que posa l'organtzació política de l'Estat espanyol contra les cordes. La Casa Reial admetia ahir l'existència de fons procedents d'una presumpta corrupció del rei emèrit Joan Carles, fruit d'una investigació del diari britànic Sunday Telegraph. Felip VI va córrer a desvincular-se de l'herència del seu pare i li va retirar l'assignació, però la Corona espanyola queda greument tocada per un cas que posa la seva legitimitat en problemes encara incalculables.