«Hem de semblar molts més dels que som». Aquesta és una de les ordres que l'inspector en cap de la Unitat Regional de Reacció i Dispositius dels Mossos d'Esquadra, Jordi Rodón, va donar als agents de les patrulles de Seguretat Ciutadana que havien arribat al Parlament de Catalunya la nit del dilluns 1 d'octubre de 2018. Des de l'emissora policial, en un tall de veu al qual ha pogut accedir CatalunyaDiari, l'inspector demana als agents que deixin el pont de llum dels vehicles encès i que es facin visibles, per semblar molts més. Mentre l'inspector està donant aquesta ordre, a la porta del Parlament sis equips de l'ARRO, sota les ordres de l'inspector Jordi Arasa, estaven aguantant com podien els atacs dels manifestants que volien saltar la línia policial i arribar fins a l'interior. Una massiva manifestació per recordar l’1 d’octubre va finalitzar a les portes del Parlament i un grup d’unes 300 persones volien entrar dintre a la zona que havien delimitat els Mossos d’Esquadra.
Patrulles de Seguretat Ciutadana de tota la ciutat de Barcelona
I instants abans, el sotscap de la regió metropolitana Barcelona va donar també una ordre clara que va arribar a totes les patrulles dels Mossos de la ciutat. Tots els agents que estesin disponibles, és a dir, que no estesin participant en cap operatiu oactivades per algun servei d'emergència, havien de deixar el seu sector i dirigir-se cap al Parlament. En col·laboració amb la Unitat Regional de Motos, coneguts en l'argot policial com a Guilles, es va organitzar un punt a la plaça de davant del Zoo, on hi ha una estàtua del general Prim. Allà van anar aparcant tots els vehicles policials que van anar arribant de tota la ciutat. Tots menys un, cotxes logotipats. Un d'ells era un cotxe amb agents de paisà, del servei fura.
Un cop aparcats és quan van rebre l'ordre de l'inspector Rodón. Deixar el pont de llum encès i en columna caminar fins a la porta del Parlament. Els agents van agafar dels vehicles uns cascs de color blanc, que les unitats de Seguretat Ciutadana tenen per si han de fer alguna funció d'ordre públic —són cascs heretats de les antigues unitats antidisturbis de la policia catalana i que tenen molts anys— i també escuts antiavalots, que van haver de recollir de les comissaries. Amb la columna formada, els agents, gairebé un centenar, van desplaçar-se fins a la posició on els esperava l'inspector Rodón, que els va disposar en una línia just davant dels porxos de la façana principal del Parlament de Catalunya. Alguns dels agents portaven els cascs posats, però la majoria els tenien enganxats al cinturó. El que sí que havien desplegat alguns dels agents era la defensa. Va ser el mateix Rodón qui va ordenar que les amaguessin. «Si cal, tindrem temps a desplegar-les», va assegurar als agents. Els agents no les tenien totes.
Retirada, reagrupament i dispersió
Els minuts anaven passant i les hostilitats que rebia la línia de l'ARRO anaven creixent. Es van registrar llençaments de llaunes, de pedres i d'ous contra la policia i en diverses ocasions els manifestants van intentar trencar el cordó. Els agents dirigits pel sotsinspector Arasa van aguantar la línia, desplegant-se amb escuts i defensa, i retirant les tanques quan els manifestants llençaven contra els agents, fins que van rebre l'ordre de replegar-se. Va ser el mateix Rodón que va comunicar a Arasa, de viva veu, en una reunió de tres minuts just darrere la línia policial, que retirés els seus agents i deixés l'espai lliure. El sotsinspector va comunicar l'ordre de l'inspector als seus subordinats i es van retirar les furgonetes. Al cap de pocs minuts els agents van anar reculant, i entre crits i llançaments d'objectes, es van replegar i van marxar. Abans de retirar l'ARRO, Rodón ja havia fet entrar tots els agents de Seguretat Ciutadana, en dues columnes, a l'interior del Parlament.
Des de dintre, amb l'ajuda dels antiavalots, haurien d'aguantar la porta si els manifestants haguessin pogut entrar. Un grup reduït de persones, quan van poder arribar a la porta, va colpejar l'entrada amb una tanca però no la van poder arribar a obrir. Tothom sabia que la situació no podria aguantar molta estona. Els manifestants també ho sabien i van col·locar tanques en forma de barricada per evitar l'arribada dels agents. La Brigada Mòbil (BRIMO) seguia ocupada a Via Laietana, amb incidents oberts en aquell moment, quan passaven pocs minuts de les deu de la nit, però tothom sabia que els Mossos tornarien per desallotjar la zona frontal de l'entrada al Parlament i que ho farien els agents de l'ARRO.
Per l'emissora policial: «Porta del Parlament alliberada»
Quan Arasa va poder reagrupar els seus agents a un lateral del Parc de la Ciutadella, ni deu minuts després d'haver-se retirat, en una intervenció que va durar menys d'un minut, va iniciar la dispersió. Els trets de les llançadores de foam van donar inici a la carrera dels agents dels Tropics, tal com són coneguts els agents de l'ARRO en l'argot policial. La càrrega va arribar en pocs segons a la porta del Parlament. Els vehicles policials van tornar a guanyar l'espai. I després de 80 segons d'haver donat l'ordre d'iniciar la dispersió, el sotsinspector Arasa va informar per l'emissora policial: «Porta del Parlament alliberada».
Amb aquesta informació, Rodón va fer sortir els agents de Seguretat Ciutadana de l'interior del Parlament. Amb escuts i cascs, van formar una línia policial al voltant de les furgonetes de l'ARRO per assegurar la porta. Tècnicament, doncs, els agents vinguts de totes les comissaries de Barcelona van fer tasques d'ordre públic, tot i que no van haver de fer cap càrrega i no van tenir cap enfrontament amb els concentrats. Els equips de Jordi Arasa ja els havien dispersat fins a l'exterior del Parc de la Ciutadella, on van seguir els enfrontaments fins passada la mitjanit del 2 d'octubre. Quan la tensió s'havia desplaçat al passeig de Lluís Companys, on els antiavalots ja van rebre el suport d'unitats de la BRIMO, que s'havien pogut alliberar de Via Laietana, es va ordenar als agents de Seguretat Ciutadana retirar-se i retornar als seus sectors, a les comissaries de tota la ciutat.
Durant dues hores els manifestants van cremar contenidors, van fer barricades i van llençar material d'obra contra les furgonetes i els agents dels Mossos que els havien desplaçat des del Parc de la Ciutadella fins al passeig de Sant Joan, passant pel passeig de Lluís Companys i Arc de Triomf. Quan les furgonetes es desplaçaven, les barricades tornaven al mig del carrer. Un carrusel de furgonetes pels carrers del Gòtic anaven amunt i avall per dispersar els concentrats. A les cantonades, les furgonetes paraven i feien córrer els esvalotadors. Durant aquestes càrregues també es van registrar alguns ferits que van ser atesos pel Sistema d'Emergències Mèdiques, que s'havia desplegat amb la seva unitat especial, pel barri del Gòtic.
S'esperen detencions durant els propers dies
El que no es van produir van ser detencions. Avui el portaveu del cos, l'inspector Albert Oliva, ha assegurat que s'han obert diligències informatives i que es judicialitzaran les investigacions i s'espera que durant els pròxims dies es puguin detenir les persones que es van poder identificar com autores dels greus aldarulls. Sobre la una de la nit es va desactivar el Centre de Coordinació (CECOR), que s'havia activat a les sis del matí. L'operatiu ha estat fortament criticat pels sindicats de la policia catalana, sobretot, l'activació d'agents de Seguretat Ciutadana, tot i que des d'Interior s'ha avalat el dispositiu i s'ha assegurat que la participació d'aquests agents de les comissaries de la ciutat ja estava prevista en l'operatiu. La Prefectura de la Policia ha celebrat just aquest matí una reunió, presidida pel comissari en cap, Miquel Esquius, per avaluar l’operatiu d’aquest dilluns per celebrar el primer aniversari del referèndum de l’1 d’octubre i també el de dissabte passat al centre de Barcelona.