L'Associació de Micropobles de Catalunya, en col·laboració amb el Servei d'Ocupació de Catalunya ha impulsat un projecte pel qual famílies refugiades que han arribat al país vagin a viure en municipis petits. En aquest sentit, 20 pobles catalans rebran una família i durant un any els consistoris li asseguraran un habitatge digne i feina per a un o dos dels membres.
Senan té una cinquantena d’habitants i és una de les localitats seleccionades per engegar aquesta prova pilot. Així, cap a finals d'any, aquest poble de la Conca de Barberà rebrà una família i segons Carme Ferrer, l’alcaldessa, «aquesta experiència pot ser molt positiva per a les dues parts, tant per a la família que vingui com per al poble, ja que serà una vivència que ens pot enriquir mútuament.
També es vol aturar el despoblament rural
Més enllà de la solidaritat i la integració, la proposta també pretén aturar el despoblament rural i enriquir els pobles d’acollida culturalment. De fet, la Conca de Barberà és una de les comarques catalanes més castigades per la pèrdua de població en les últimes dècades i aquesta proposta d’acollida representa una oportunitat única per contribuir a revertir la situació.
En aquest sentit, l’alcaldessa explica que els nous veïns faran estada en una de les cases del poble i tot i que encara no tenen clar la feina que faran, «hi ha diferents necessitats a cobrir com el manteniment, el suport administratiu a l'ajuntament o gestionar el local cultural i social» concreta. A banda, Ferrer tampoc descarta que puguin treballar fora del municipi, si el perfil professional de les persones refugiades ho permet.
Integració a llarg termini
La intenció de l’Associació de Micropobles de Catalunya és que cada localitat pugui acollir una família de manera anual. A més, si l'acollida és exitosa, un cop finalitzada la subvenció del projecte aquelles persones poden continuar vivint pels seus propis mitjans al municipi i podrà arribar una altra família a començar el mateix procés.
En aquest escenari, més enllà que les persones refugiades tinguin l'oportunitat de tenir feina durant un any, des de l’Associació s’apunta que la finalitat de la iniciativa és que les famílies s'integrin al poble i hi puguin viure més temps. Per això, des dels ajuntaments es buscaran veïns i veïnes que facin de mentors a aquestes persones i així se sentin més acompanyats.
«La família que vingui a Senan no li costarà integrar-se, ja que la proposta és tan atractiva i contempla tants beneficis que totes les parts en sortirem guanyant», conclou l'alcaldessa Ferrer.