El senyal lluminós dels cotxes de bombers i ambulàncies serà de color blau

Els responsables dels vehicles tenen dos anys per complir amb la nova normativa

Ja estan publicats al BOE els canvis en la normativa que fa referència al senyal lluminós dels vehicles d’atenció sanitària, extinció d’incendis i protecció civil i salvament. A partir d’ara tots ells hauran de canviar la llum groga per una de blava, igual a la que porten els cotxes de la policia, com la Guàrdia Urbana o Mossos d’Esquadra. Tot i que el canvi ja està al BOE, l’administració dóna dos anys de marge perquè les empreses i administracions puguin adaptar-se al canvi.

Canvi de color en la senyalització d’ambulàncies

Fins ara eren només els cotxes de policia els que podien utilitzar aquest senyal blau. Ara, però, seran aquests, més els vehicles de bombers, assistència sanitària, com ara ambulàncies, i els de protecció civil.

El motiu pel qual s’ha decidit canviar aquesta normativa és deu al fet que moltes vegades aquests vehicles que haurien de tenir prioritat es confonen amb aquells cotxes lents o que constitueixen un obstacle a una via per estar parats o estacionats i que, per tant, també porten un llum de color groc.

Segons la Direcció General de Tràfic (DGT) aquest fet pot provocar algunes confusions, ja que no permet identificar de forma clara els vehicles destinats a l’extinció d’incendis, a la protecció civil o salvament o a l’assistència sanitària. D’aquesta manera a partir d’ara tots els vehicles prioritaris, els fins ara esmentats, portaran la senyalització de color blau, i la resta, com aquells que constitueixen un obstacle a la via, mantindran la de color groc. L’objectiu final és, doncs, millorar la seguretat a la via.

La llum blava ja s’aplica en altres països de la Unió Europea

Amb aquest canvi l’estat espanyol s’adaptarà a la normativa que ja existeix a la majoria de països de la Unió Europea, com ara Portugal o França. On precisament tots els vehicles prioritaris ja utilitzen la senyalització lluminosa blava.

En la nova normativa s’inclouen altres canvis. Entre ells es demanarà als taxis que portin la placa de la matrícula de darrere amb el fons blau i els caràcters de color blanc. Una mesura que busca que es puguin identificar aquells vehicles que realment són taxis o estan destinats al transport de persones i evitar així l’intrusisme.

El Reglament General de Vehicles també inclou en l’annex II la definició per primera vegada de vehicle compartit. Es tracta d’un vehicle d’ús compartit, destinat al lloguer sense conductor i que està disponible en qualsevol moment per ser utilitzat mitjançant aplicació mòbil. Un projecte que comença a funcionar a grans ciutats i que es podria estendre.