Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona trista en una banyera.

Els 10 senyals per a detectar que una persona es vol suïcidar

Amb aquests 10 símptomes pots ajudar algú

El suïcidi suposa una de les principals causes de mort no-natural del món, especialment als països desenvolupats. Per tant, aprendre a detectar els senyals que ens avisen de quan una persona se suïcidarà pot suposar, a escala social, la diferència per a moltes persones entre la vida i la mort.

Sabent que a l'any al voltant de 800.000 persones es lleven la vida intencionadament a tot el món, veurem alguns senyals que adverteixen de quan la persona està contemplant aquesta decisió per a escapar d'un món que ja no suporta més.
 

Senyals per a detectar que algú està pensant a suïcidar-se

És impossible saber amb certesa si algú se suïcidarà, però podem saber quan la persona està considerant aquesta possibilitat. Per a això hem de tenir en compte que la ideació suïcida no és igual en totes les persones.

No obstant això, s'ha demostrat que amb força freqüència apareixen aquesta sèrie de punts en comú que poden ajudar a determinar si la persona té aquests pensaments tan perillosos.

Foto d'una persona patint un atac d'ansietat.
El suïcidi és una de les principals causes de mort no-natural. | Canva
 

1. Diu que es vol suïcidar

En contra de la creença popular, les persones que adverteixen que se suïcidaran tenen més probabilitats d'acabar suïcidant-se. Si bé se sol dir que qui ho diu no ho fa, és ben al contrari.

Qui ho està dient està advertint que vol fer-ho, i qui vol fer-ho està més prop d'acabar fent-ho. De cada 10 persones que se suïciden 9 ho van advertir abans.


Afirmar que qui ho diu ho fa per a cridar l'atenció és un altre error molt greu. Si vas pel carrer i veus a una persona tirada a terra demanant ajuda és molt probable que l'acabis ajudant. Per què no ajudar a algú que està advertint que es vol suïcidar?

No són crits d'atenció, sinó crits de socors. Per la qual cosa, si sents algú comentar aquestes idees, intenta ajudar-lo o avisa algú que pugui fer-ho.

2. Tenir una persona suïcida propera

Les persones que han presenciat o que coneixen la història d'una persona propera, especialment d'un familiar, que hagi comès o intentat un suïcidi prèviament tenen més probabilitats de dur-lo a terme.

Per descomptat, s'han de tenir en compte més factors, però, en el cas de persones inestables amb algun trastorn psicològic o que viuen un període difícil, el fet de tenir un familiar que hagi intentat suïcidar-se farà augmentar la quantitat de pensaments suïcides i, a conseqüència, les probabilitats de suïcidar-se. A aquest fet se l'anomena suïcidi per contagi.
 

3. Consum de drogues

De nou, l'ús de drogues, inclòs l'alcohol, no és per se un indicador d'ideació suïcida, però s'ha de tenir molt en compte. Això es deu al fet que aquestes substàncies en persones que viuen moments difícils i d'alta inestabilitat emocional poden propiciar un intent de suïcidi. A més, estadísticament, les persones que se suïciden, prèviament, fan ús d'aquestes substàncies.


 

4. Diagnòstic de depressió

Tot i que la gran majoria de persones que pateixen depressió no se suïciden, es tracta d'un diagnòstic alarmant que s'ha de tenir en compte.

Estadísticament, entre un 60 i un 90 per cent de les persones que arriben a suïcidar-se patien d'una depressió clínicament diagnosticada.

5. Solitud

Sens dubte, s'ha comprovat una vegada i una altra que l'eina més important contra el suïcidi és tenir una bona xarxa de suport social, siguin amics, familiars o, fins i tot, companys de feina que serveixin de suport. Aquest fet pot arribar a inclinar la balança en un sentit o en l'altre.

Foto d'una dona patint un atac d'ansietat.
La depressió és un dels símptomes més alarmants. | Canva


Per tant, si una persona, amb més d'altres factors i senyals, no compta amb una bona xarxa de suport que li permeti sentir-se comprès i amb una certa seguretat, tindrà més probabilitats de presentar una ideació suïcida.
 

6. Lliurar possessions valuoses

És probable que hi hagi moltes persones altruistes en el món que no dubten a donar el que tenen als altres, però, si una persona que està passant per un mal moment, de sobte, decideix compartir els seus béns amb els altres dràsticament pot interpretar-se com un senyal d'alarma.

Òbviament, molts canvis en la vida d'una persona poden desembocar en aquesta conducta altruista, però és convenient tenir-la en compte i sumar-la a altres factors d'aquesta llista.
 

7. Nota de comiat

És habitual que la nota de comiat que un gran nombre de persones que se suïciden aparegui també abans del moment fatal. Això vol dir que potser la persona que està pensant a suïcidar-se escrigui cartes, missatges o notes per a algun ésser estimat o, fins i tot, per a un grup de persones.

Foto d'una dona patint un atac d'ansietat.
Les persones amb intencions suïcides solen passar un període d'aïllament. | Canva


Els continguts de les cartes poden ser molt variats, però és comú trobar agraïments cap al destinatari, una descripció de la situació de tristesa en què es troba i moltes altres coses que poden estar deixant caure un 'adeu'.
 

8. Aïllament

Les persones amb ideació suïcida i, especialment abans de cometre l'acte, solen passar per un període d'aïllament, en el qual, disminueixen les seves activitats socials al màxim, així com la comunicació amb l'exterior.

L'aïllament no fa referència només a les relacions amb els altres, sinó també a la quantitat d'activitats que duu a terme la persona en el seu dia a dia, siguin laborals o lúdiques, a més d'activitats relacionades amb necessitats bàsiques, com menjar o tenir cura d'un mateix.
 

9. Intent previ de suïcidi

Les persones que han tingut intents previs de suïcidi són les que més probabilitats tenen de tornar a cometre un altre intent i aconseguir-lo.

Per tant, creure que les persones que s'intenten suïcidar i no ho aconsegueixen és perquè realment no volien és erroni, ja que, com més intents acumula una persona, més a prop està d'acabar aconseguint-ho.

Això es deu en part al fet que moltes vegades els primers intents són dubitatius i consisteixen en petites proves per a comprovar el dolor que se sent o l'efectivitat del procediment triat.

10. Problema físic i desesperança

Les persones que pateixen algun problema físic tenen més probabilitats de suïcidar-se, especialment les persones amb problemes crònics o que senten que la seva malaltia no té cura. Per això, senten que sempre estaran en aquesta situació sense escapatòria.

La desesperança, a més, s'aplica de manera més general a altres situacions, com per exemple el dol. Aquelles persones que viuen un dol difícil poden arribar a sentir que mai sortiran d'aquesta situació i que el dolor que senten els acompanyarà la resta de les seves vides. Això fa créixer les probabilitats de plantejar-se el suïcidi com a única solució.

Foto d'una dona estirada al llit i tapant-se els ulls amb les mans.
És important parlar del suïcidi i contactar amb un servei d'atenció especialitzada si és necessari. | Getty Images
 

Parlar del suïcidi i intervenir

Si després de llegir aquests indicadors sospites que algun conegut o familiar pot estar pensant a suïcidar-se, no tinguis por a parlar amb aquesta persona. En contra del que se sol pensar, parlar sobre el suïcidi amb algú amb ideació suïcida contribueix positivament a disminuir aquest tipus de pensaments, sempre que es faci correctament.

Per descomptat, mai s'ha de fer apologia del suïcidi ni reptar a la persona que vol suïcidar-se a què ho faci. El que s'ha de fer és preguntar per què vol fer-ho i escoltar l'origen del problema per a aconseguir que la persona se senti compresa i acompanyada.

El pas següent ha de ser contactar amb un servei d'atenció especialitzat i amb les persones més properes, intentant sempre que sigui una decisió mútua entre la persona amb la ideació suïcida i la que l'escolta.

(*) Aquesta notícia s’ha traduït originalment del castellà de la pàgina ‘CarácterUrbano’.