Els 10 senyals que et faran saber quan has de visitar un psicòleg

En el cas que detectis alguns d’aquests signes, hauries de contemplar l’opció de veure’t amb un professional

Si notes algun d'aquests símptomes, hauries de demanar ajuda professional
Si notes algun d'aquests símptomes, hauries de demanar ajuda professional | Youtube

Hi ha individus que tenen la creença que el fet d’anar al psicòleg implica ser dèbil. Però la realitat és totalment diferent: decidir fer teràpia implica ser valent i decidit, i tenir la força necessària per voler augmentar la teva intel·ligència emocional i la teva preparació per tal de gestionar les situacions quotidianes difícils.

 

Els psicoterapeutes són persones que s’han format a nivell professional per proporcionar-te les eines necessàries per poder  gaudir d’una millor qualitat de vida i de més benestar emocional.

 

De quina manera poden ajudar-nos els psicòlegs?

Decidir fer teràpia amb un psicòleg et pot transformar l’existència de manera molt positiva i et pot oferir una gran oportunitat per tal de créixer a nivell emocional i personal. De la mateixa manera, amb el tractament psicològic pots aconseguir superar antics conflictes i recuperar el teu equilibri vital.

Totes les sessions de psicoteràpia que es fan amb un professional són estrictament confidencials, cosa que et farà sentir en total comoditat per poder manifestar les teves emocions i sentiments, a banda dels pensaments o de les vivències que et causen alguna mena de preocupació. A continuació, destaquem els principals avantatges per a tu que pot tenir fer teràpia:

 • T’incita a descobrir, posar a prova i canviar les teves idees més disfuncionals i desadaptatives.
 • T’ofereix eines per tal d’encarar els problemes que et pots anar trobant a la vida i per fer que no et causin tan malestar ni t’impactin tant.
 • Contribueix a millorar la teva salut a nivell emocional i també el teu benestar a nivell mental.
 • Fa que les teves relacions interpersonals puguin millorar, així com les teves relacions sentimentals.
 • T’ajuda a trobar la manera de superar els conflictes laborals.
 • Et permet conèixer-te millor i apoderar-te a la vida.
 • T’ofereix la possibilitat d’establir un equilibri vital.
 • Fa que puguis superar els problemes més diversos: pors, estrès, depressions, ansietat, etc.

En quins casos hauríem de fer psicoteràpia?

Decidir fer teràpia amb un psicòleg no és una tasca gens senzilla, sobretot perquè es tracta d’una pràctica que desperta molts recels i prejudicis. Això no obstant, la psicoteràpia constitueix un tractament amb una alta efectivitat a l’hora de solucionar diversos conflictes vitals, i hi ha moltes investigacions que ho confirmen.

 • També et pot interessar: Els 10 senyals que t’ajudaran a identificar els mals psicòlegs o terapeutes

Malauradament, la gent massa sovint es deixa superar pels problemes abans de demanar ajuda. Per això, i com que hi ha diverses situacions en què seria molt recomanable i necessari demanar ajuda psicològica, tot seguit et presentem un llistat amb 10 signes que t’alerten que hauries d’anar a veure un psicòleg:

1. Sempre t’acompanya el passat

El dolor que causa una ruptura sentimental o la mort d’algú molt estimat, entre altres, ens enfonsa en una situació molt complicada que ens pot fer mal durant molt de temps. Algunes vegades creiem que tot allò que sentim i pensem en aquests moments desapareixerà més endavant sense fer res, però a voltes això no passa. Si el malestar i el dolor es tornen crònics, cal demanar l’ajuda d’un professional de la psicologia.

2. Sents un patiment, un malestar o una tristesa profunda molt sovint

Les situacions traumàtiques poden fer que la vida normal dels individus es transformi de manera negativa, i el patiment pot acabar esdevenint un mal quotidià. Després d’un fet que ens afecta negativament, dins del procés d’adaptació és normal que la gent experimenti un gran dolor, un buit interior i una sensació de confusió.

No obstant això, si les reaccions de caire negatiu duren molt de temps, el problema pot esdevenir patològic. Afortunadament, els psicòlegs poden ajudar-nos a superar la impossibilitat d’avançar i els sentiments profunds de tristesa.

Els psicòlegs poden ajudar-nos a superar molts dels nostres problemes
Els psicòlegs poden ajudar-nos a superar molts dels nostres problemes | Psicología y Mente

 

3. No arribes a veure gens clar el futur

El passat et pot originar patiment i et pot perseguir sovint. Ara bé, el fet de no tenir clar el futur també pot turmentar-nos. No conèixer-nos prou bé a nosaltres mateixos i no tenir cap expectativa interessant per al futur afecta negativament la nostra motivació i el nostre benestar a nivell general.

En aquestes situacions, els professionals de la salut mental són capaços de donar-nos eines perquè puguem conèixer-nos millor i descobrir les prioritats, els desitjos i les habilitats que tenim, i ens poden ajudar a fer plans de futur realistes.

4. Tens una crisi existencial

Podem patir una crisi existencial en qualsevol punt de la nostra existència. Apareix quan els esquemes mentals de la gent ja no li fan servei o són desadaptatius, cosa que fa que les persones sentin que estan perdudes a la vida, que no saben per quin camí tirar i que no puguin desxifrar quins objectius s’han de fixar per tal d’assolir l’autorealització.

Es tracta d’un procés que pot fer que les persones pateixin molt i que pot causar-los diversos trastorns psicològics en el cas de no solucionar les coses com cal. El paper del psicòleg en aquests casos és molt rellevant, perquè poden ajudar els individus a tornar a trobar el camí que han de seguir, a fer una reestructuració de les expectatives que tenen, a autoacceptar-se i a proveir-se d’estratègies d’enfrontament més adaptatives i eficients per tal d’apoderar-se.

5. No pots controlar la teva vida

És possible que tinguis ansietat fa un temps i que t’adonis que t’és impossible controlar la teva vida: això t’afecta a nivell laboral, per establir relacions sentimentals, a nivell dels teus vincles amb les altres persones... També podria ser que hagis intentat solucionar aquesta situació a través de la lectura de llibres d’autoajuda, dels consells dels teus amics o de l’exercici físic, però no te n’acabes de sortir.

Si et trobes en una situació així, hauries de recórrer a algun psicòleg perquè t’ajudi a obtenir les eines que necessites per poder tornar a trobar el teu equilibri vital.

6. T’envaeixen els pensaments negatius molt sovint

En el cas que tinguis pensaments negatius des de fa un temps i que sentis que no et deixen viure de manera normal és molt interessant demanar ajuda psicològica. Un exemple d’això seria si penses molt sovint en catàstrofes que podrien passar o si t’obsessiona alguna cosa concreta. Els psicòlegs tenen tècniques que poden anar molt bé per posar remei a aquests problemes.

7. Sents molta ira i agressivitat cap al teu entorn

Si sents una ira molt forta o un gran impuls agressiu cap a l’entorn o cap a una persona, això pot ser un símptoma d’una frustració latent i una forma d’eludir la responsabilitat, per exemple, d’una decisió errònia que has adoptat. Un psicòleg pot fer que siguis més realista, que entenguis millor què t’està passant i que t’acceptis millor a tu mateix i a tot allò que t’afecta.

8. Tens algun problema de parella

Moltes vegades, les relacions sentimentals són complexes i poden passar per períodes dolents. Cal que recordem que en qualsevol de les nostres relacions amb altres persones cadascú veu el món d’una manera, té unes necessitats concretes, unes preferències i unes inseguretats.

Malauradament, no hi ha gaire gent que decideixi recórrer al consell d’un psicòleg per resoldre els seus problemes de parella. Un psicòleg pot contribuir a fer que ens comuniquem millor amb l’altre, que sapiguem negociar, assolir acords i adquirir eines que ens permetin solucionar els problemes vinculats amb la relació, amb el sexe i amb la convivència.

 • També et pot interessar: Els 6 senyals de les relacions sentimentals condemnades al fracàs
Les relacions sentimentals no sempre són fàcils
Les relacions sentimentals no sempre són fàcils | Themis abogadas

 

9. Sents estrès

Un dels fenòmens més habituals en els nostres dies és l’estrès, sobretot a nivell laboral. L’estrès pot comprometre de manera seriosa la salut física i mental de les persones, perquè ens altera l’existència de manera rellevant i té efectes importants en la manera que tenim de comportar-nos i de pensar, desencadenant diverses reaccions emocionals, cognitives, comportamentals, físiques i fisiològiques.

En el cas que sentis molt d’estrès i que vegis que t’afecta de manera habitual, els psicòlegs et poden ajudar a solucionar aquest escull  de la teva vida.

 • També et pot interessar: Cinc símptomes que poden indicar-te que pateixes estrès

10. Et costa conciliar el son

Els trastorns psicològics vinculats al mal descans, per desgràcia, són molt habituals. No és res estrany, perquè la nostra societat actual difereix per complet de la de fa dècades: avui en dia, la tecnologia és una part essencial de la vida de molta gent i el ritme de vida és molt veloç.

Les presses, els mals hàbits, els horaris estranys que no tenen tendència a afavorir el descans natural de les persones i algunes altres variables podrien comportar que el nostre descans fos molt més curt del que seria recomanable, i això pot tenir efectes negatius molt importants per al nostre organisme i per a la nostra vida en general.

La SEN o Societat Espanyola de Neurologia indica que el 25% dels adults a Espanya tenen insomni. Ara bé, hi ha alguns altres trastorns vinculats amb el son com ara el somnambulisme, els trastorns de conducta vinculats amb el somni REM o els terrors nocturns, tots ells problemes que tenen efectes negatius en la salut i el benestar de l’individu que els pateix. A través de la teràpia psicològica, es poden superar els trastorns vinculats amb el son.

L’Institut Mensalus és un centre psicològic que pot contribuir a la millora del teu benestar

En cas que t’identifiquis amb algun punt dels que hem enumerat i que sentis que ets en una situació que se’t fa una muntanya i té efectes a la teva vida quotidiana, a Barcelona existeix el centre d’atenció psicològica anomenat Institut Mensalus, que està integrat per diversos psicòlegs especialistes a l’hora de tractar problemes diversos com —entre altres— ansietat, depressió, fòbies, problemes sexuals, trastorns del son, problemes alimentaris, addiccions, problemes de parella, esquizofrènia o problemes a l’hora d’afrontar etapes vitals com la maternitat, la jubilació o l’envelliment.

Es tracta d’un centre que et podrà proporcionar solucions i que et permetrà gestionar millor les teves dificultats. A més, t’ofereix l’opció de fer teràpia en línia. No obstant això, tot i que anar al psicòleg sovint es vincula amb el fet de patir un problema seriós, molta gent cerca l’ajuda d’un professional de la salut mental per raons totalment diferents: comunicar-se millor en parella, conèixer-se més bé, millorar les pròpies habilitats socials, treure el màxim potencial del desenvolupament personal, etc. Si vols més informació sobre aquest centre, pots visitar aquest enllaç.

 • Traducció de: 10 señales que te indican cuándo acudir al psicólogo

Comentaris

envia el comentari