Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.

El SEPE alerta dels canvis amb l'atur que es cobraran a partir del gener

Puja l'indicador per calcular les quanties i augmenta la quantitat a partir del sisè mes

El 2023 serà un any de canvi per a molts mecanismes econòmics a Espanya com les pensions o l'atur. Les darreres reformes del Govern de Pedro Sánchez en matèria de pensions i prestacions entren en vigor l'1 de gener. I això es notarà des de ja en les prestacions contributives per desocupació.

Els treballadors que han perdut la feina i cobren l'atur notaran un canvi important en la prestació. L'indicador per calcular les prestacions i els subsidis per desocupació puja un 3,6% fins a 600 euros. Això significa, a la pràctica, que pujaran també les quanties mínimes i màximes.

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha confirmat l'augment de l'IPREM (Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples). Aquest és l'indicador que fa servir el SEPE per fixar les quanties dels subsidis i les prestacions. Aquest introdueix canvis importants a l'atur el 2023.

Quant puja l'atur aquest 2023?

Els canvis en les prestacions per desocupació no només afectaran les quanties sinó també els que cobrin l'atur a partir del sisè mes. El canvi més important té a veure amb el màxim i mínim de la prestació. La mínima puja fins a 560 euros, i la màxima fins a 1.575.

Oficina de treball
Canvien les prestacions per desocupació a Espanya | EUROPA PRESS

El canvi que es comença a aplicar l'1 de gener del 2023 té a veure amb l'augment de l'IPREM. El SEPE té en compte aquest indicador, la base reguladora del treballador, i si hi ha fill o no a càrrec. D'acord amb aquests canvis, aquest any en què entrem les prestacions per desocupació queden així:

- Quantia mínima sense fills (80% de l'IPREM + increment d'una sisena part): 560 euros al mes.

- Quantia mínima amb un fill (107% de l'IPREM + increment d'una sisena part): 749 euros al mes.

- Quantia màxima sense fills (175% de l'IPREM + increment d'una sisena part): 1.225 euros al mes.

- Quantia màxima amb fills (200% de l'IPREM + increment d'una sisena part): 1.400 euros al mes.

- Quantia màxima amb dos fills o més (225% de l'IPREM + increment d'una sisena part): 1.575 euros al mes.

Un altre canvi important

Però l'augment del càlcul de les prestacions per desocupació no és l'únic canvi de l'atur per al 2023. Fins ara, els treballadors que cobraven l'atur rebien el 70% de la base reguladora durant els primers 180 dies. I a partir del dia 181 passaven a cobrar el 50% de la base reguladora.

Ara això canvia i tots els treballadors passaran a cobrar el 60% de la base reguladora a partir del sisè mes. Això, a efectes pràctics, suposarà que els aturats rebran 100 euros més de mitjana a partir del sisè mes. Això es començarà a aplicar l'1 de gener del 2023 a tots els treballadors.

La paga de Nadal és molt esperada pels jubilats
La prestació augmentarà un 10% respecte a altres anys | Getty Images

Això vol dir que els treballadors aturats que actualment estan cobrant el 50% passaran a cobrar el 60%. Això significa que la seva prestació augmentarà un 10%. Per això, a més a més, no hauran de fer cap mena de tràmit, ja que l'augment s'aplicarà de manera automàtica.

Com es calcula l'atur a partir d'ara

Els aturats que cobren la prestació per desocupació continuaran cobrant el 70% de la base reguladora durant els primers sis mesos, com fins ara. El canvi ve a partir del sisè mes. Si fins ara es reduïa al 50%, a partir d'ara només es reduirà fins al 60% de la base reguladora.

Els aturats augmentaran el poder adquisitiu per fer front a la pujada de la inflació. A la pràctica significa que si tens dret a una prestació de 1.000 euros, durant els primers sis mesos guanyaràs 700 euros al mes. I a partir del sisè mes baixarà als 600 (i no als 500 com fins ara).

Cal recordar que el temps mínim de concessió de l'atur és de quatre mesos per als treballadors que hagin cotitzat entre 360 i 539 dies. El màxim és de dos anys, i ningú no pot cobrar l'atur per sobre d'aquest temps. En tot cas, tots començaran a notar els canvis a partir de l'1 de gener.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp