persona comptant diners

El SEPE ho anuncia: les persones que estan a l'atur rebran 100€ més d'una tacada

Els aturats passen a cobrar el 60% de la base reguladora a partir del sisè mes

L'1 de gener del 2023 es van produir canvis implantats pel govern per apujar les prestacions i els subsidis per desocupació. Forma part del pla per fer front a la crisi i la pujada dels preus. Milers de treballadors a l'atur notaran una pujada de 100 euros des d'aquest mes.

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha anunciat canvis en la prestació i els subsidis d'atur. Es tracta d'un augment de fins a cent euros que s'ha començat a aplicar a la nòmina del gener. Tot i que no ho percebran tots, sinó només aquells que compleixin les condicions.

El SEPE ha informat que la pujada s'aplicarà a les quanties màximes i mínimes de la prestació contributiva per desocupació. També als subsidis com el de més grans de 52 anys, i a l'ajuda familiar. Aquestes són les noves quanties per a prestacions i subsidis per desocupació a partir d'ara.

El SEPE anuncia canvis a l'atur

El Govern ha aprovat el 2023 la revaloració en un 3,6% de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM). Això és important perquè és l'instrument a partir del qual es calculen les quanties de prestacions i subsidis. A la pràctica, suposa una pujada per als aturats.

Prestacions
El SEPE informa dels canvis d'aquest 2023 | GTRES

Puja l'atur a partir dels sis mesos

Els treballadors sense feina que cobren una prestació, a partir del sisè mes ja no cobren el 50% de la base reguladora sinó el 60%. Això vol dir que cobraran 100 euros més de mitjana cada mes. Segons ha informat el SEPE, es tracta d'una pujada de l'11% a la nòmina d'aquests treballadors.

Noves quanties mínimes i màximes

Els que cobrin les quanties mínimes o màximes, també veuran créixer les nòmines. La pujada de l'IMPREM calcula que l'atur mínim per a persones sense fills serà de 560 euros al mes, i de 749 amb un fill o més. Les quanties màximes pateixen 1.225 euros al mes sense fills, 1.400 amb un fill, i 1.575 amb dos o més.

Increment dels subsidis

Pel que fa als subsidis, amb la pujada de l'IPREM passen de 463,21 a 480 euros al mes. Per als treballadors a temps parcial, la quantia serà proporcional a les hores treballades a l'últim contracte. Cal recordar que aquest ajut és per als aturats de llarga durada o amb cotitzacions insuficients.

Nou requisit per demanar el subsidi

Aquest dimarts, 14 de febrer, s'ha aprovat la pujada del 8,2% amb caràcter retroactiu del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Això suposa que aquest indicador passa de 1.000 a 1.080 euros al mes. Això afecta també els requisits per demanar els subsidis per desocupació.

bitllets de 50 i 20
L'augment del SMI afecta també a altres prestacions i subsidis | GETTY IMAGES

El subsidi per desocupació és una ajuda adreçada a persones amb baixos ingressos i en risc de vulnerabilitat. S'entén per manca d'ingressos quan la persona té ingressos per sota del 75% de l'SMI. Per tant, amb l'augment del salari mínim canvia també aquesta condició.

El salari mínim era en 1.000 euros, així que fins ara la quantitat límit eren 750 euros mensuals. Amb l'increment, la quantia passa a 810 euros al mes. A partir d'ara, els que cobrin rendes mensuals inferiors a aquesta quantitat poden sol·licitar el subsidi per desocupació.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp