Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Home amb vestit assegut en una escala, sostenint un full de paper amb expressió preocupada, al costat d'una caixa de pertinences; a la cantonada superior esquerra, una imatge inserida de bitllets i monedes d'euro.

El SEPE avisa: si t'has quedat sense feina i necessites l'atur, has de saber això

Hi ha un termini temporal establert i, si no es compleix, podries patir algunes conseqüències

Perdre la feina pot ser una experiència estressant i aclaparadora, però és crucial saber que hi ha recursos a la teva disposició per ajudar-te a superar aquest delicat moment.

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ofereix diverses ajudes per a aquells que s'han quedat sense feina. Tot això amb la finalitat de proporcionar un suport financer temporal mentre es busquen noves oportunitats laborals.

Una dona amb expressió preocupada en una oficina de prestacions, amb un rètol electrònic que mostra el número C020 i un cartell del Ministeri de Treball i Migracions.
Si compleixes els requisits, pots sol·licitar l'ajuda per atur | SEPE, Getty Images Signature: bymuratdeniz

Què és la prestació contributiva per desocupació?

La prestació contributiva per desocupació, comunament coneguda com a atur, és una ajuda econòmica destinada als treballadors que han perdut la feina de manera involuntària.

Hi tenen dret els treballadors que hagin cotitzat a la Seguretat Social durant un mínim de 360 ​​dies en els darrers sis anys. Aquesta prestació es finança amb les cotitzacions que els treballadors fan mentre estan empleats.

Per poder sol·licitar la prestació contributiva per desocupació, has de complir els requisits següents:

  • Estar afiliat i donat d'alta a la Seguretat Social: has d'haver cotitzat per poder accedir a la prestació.

  • Tenir almenys 360 dies cotitzats: això s'ha d'haver acumulat en els darrers sis anys previs a la desocupació.

  • Inscriure's com a demandant de feina: has d'estar registrat a l'oficina de treball corresponent i mostrar una cerca activa de feina.

  • No haver arribat a ledat de jubilació ordinària.

Una dona passa davant d'una oficina de l'atur, ia la part dreta, un home es lamenta amb una mà al cap
Si teniu dubtes sobre com demanar l'ajuda, SEPE t'entrega una guia molt clara | Europa Press, Yauhen Akulich

És fonamental que sol·licitis la prestació dins dels 15 dies hàbils posteriors al cessament en la teva feina. Aquest termini exclou dissabtes, diumenges i festius.

Si no fas la sol·licitud en aquest període, no perdràs el dret a la prestació. Tot i això, se't descomptaran els dies de retard del total de dies que et corresponen.

Documentació necessària

Per sol·licitar la prestació contributiva, hauràs de presentar diversos documents:

  • Document Nacional d'Identitat (DNI), tant teu com dels teus fills, si en tens.

  • Llibre de família.

  • Formulari oficial de sol·licitud: disponible a la pàgina web del SEPE.

  • Imprès de domiciliació bancària.

  • Targeta de la Seguretat Social.

  • Certificat d'empresa: acreditant la teva situació laboral prèvia.

Com sol·licitar l'atur?

Pots fer-ho en forma presencial, sol·licitant cita prèvia. Una altra opció és fer-ho en línia, fent la sol·licitud a través de la pàgina web del SEPE. Per a això últim, has de comptar amb un certificat digital, DNI electrònic o la clau d'usuari i contrasenya Cl@ve.

La quantia de la prestació es calcula en funció de la base reguladora, que és la mitjana de les cotitzacions dels darrers 180 dies treballats.

Dues persones conversant davant de l'entrada d'una oficina de prestacions del Ministeri de Treball i Economia Social d'Espanya.
El SEPE ofereix diverses vies per fer la sol·licitud de la prestació | Europa Press

Durant els primers sis mesos rebràs el 70% d'aquesta base reguladora, i a partir del setè mes el percentatge disminuirà al 60%. Hi ha límits mínims i màxims que s'apliquen segons la legislació vigent i depenent de si tens fills a càrrec.

Sol·licitar la prestació contributiva per desocupació és el teu dret per haver estat treballador cotitzant. És important que segueixis tots els passos i compleixis els requisits establerts perquè rebis l'ajut econòmic que et correspon.