Oficina de treball

El SEPE avisa: el tràmit que has de fer a temps per no quedar-te sense atur

Quan et quedes sense feina és una situació cada vegada més comuna a la població. Per això, cal conèixer tots els passos en els tràmits de la tramitació després de finalitzar una relació laboral amb una empresa

Si no trobem en la situació finalització d'un contracte o ens han acomiadat, cal que anem al SEPE com més aviat millor per sol·licitar la demanda d'ocupació. Els terminis per demanar l'atur varien sempre del tipus de subsidi que demanarem així com de la comunitat pertanyent.

Per exemple, la nova desocupació pot sol·licitar la prestació contributiva, subsidis per desocupació amb mes d'espera, o subsidis sense mes d'espera, entre d'altres. Per això, explicarem tots els passos necessaris perquè resulti fàcil sol·licitar aquest ajut en un moment d'incertesa:

Quan puc demanar la prestació contributiva?

La prestació contributiva és l '“atur” que un treballador pot cobrar quan aquest té almenys 360 dies acumulats a les cotitzacions i no ha consumit res en els darrers sis anys.

L'aturat podrà demanar aquesta prestació contributiva durant els 15 dies hàbils des de la data del cessament a la feina , és a dir, 15 dies després sense comptar caps de setmana ni festius, a partir de l'endemà de la data de l'acomiadament, fi de contracte, entre d'altres. Per la seva banda, els treballadors que no gaudiran de les vacions hauran de comptabilitzar des del final d'aquestes, ja que continuaran estant d'alta a la Seguretat Social i cotitzant.

Un cop arriba el moment del tràmit, el sistema facilita el resguard de la presolictud i que l'atur hagi estat sol·licitat dins dels terminis marcats. No us espanteu si des del SEPE triguen diversos dies a tramitar de manera oficial els papers, sempre ha de mantenir resguardat els seus.

El treballador mentre espera que arribi la data assignada per a la cita de la prestació sí que es pot anar inscrivint com a demandant d'ocupació. Aquest procés que anteriorment es realitzava des de les oficines ara el pot fer des del seu propi ordinador.

Prestacions
El SEPE recomana que reflexionem quan volem sol·licitar els ajuts de l'atur | GTRES

El període per demanar els subsidis amb “mes d'espera”

En alguns subsidis hi ha l'anomenat “mes d'espera”, un cop s'esgota l'ajuda anterior o des que es compleix l'accés a l'ajuda haurem de deixar passar un temps per anar al SEPE. Són 30 dies naturals en què no cobra res i que cal deixar passar obligatòriament per demanar el subsidi.

En aquest tipus de subsidi, el termini per demanar-ho és de 15 dies hàbils després de deixar passar el mes d'espera obligatori: ajuda familiar, subsidi per a majors de 45 anys, Subsidi Extraordinari per desocupació (SED).

El termini la resta dels subsidis sense "mes d'espera"

Els ajuts per a aquells que no hagin pogut cotitzar els 360 dies no hi ha el mes d'espera. El termini per presentar la sol·licitud és de 15 dies hàbils que comença a comptar des del dia següent a la situació legal de desocupació.

Què passa en tots els casos anteriors si es demana l'ajuda fora de termini?

Tant a la prestació contributiva com a la resta d'ajuts, si es deixa passar el termini i es demana l'ajuda més tard el dret no es perd, però hi ha una important penalització que serà més greu com més gran sigui la demora, fins al punt que pot fer que es perdi l'ajuda totalment.

En aquells casos on la sol·licitud del subsidi de l'atur ha estat de pocs dies, la penalització és que l'interessat no cobrés els dies de retard que hagi acumulat. Per això, és important que el treballador calculi que us pot interessar més si acceptar la penalització o guardar l'atur en futur.

Tant a les prestacions i subsidis per desocupació es pot demanar l'atur fora de termini, però la penalització per la demora pot arribar a ser important, per això necessita una meditació reflexiva si comptem des dels 15 dies hàbils des del cessament a la feina o des del mes d'espera.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!