Catalunya viu aquest dissabte 17 d’agost el segon aniversari dels fatals atemptats terroristes del 2017, que van deixar quinze persones mortes a Barcelona i una a Cambrils. Molts municipis encara pateixen les seqüeles d’aquell succés, que va obligar a reforçar la seguretat als espais més concorreguts i a les zones més turístiques de la regió tarragonina. És el cas del Vendrell, que aquell mateix estiu va començar a fer servir blocs de formigó del tipus ‘New Jersey’ per tancar zones com el Passeig Marítim de les platges.
Dos anys després dels atemptats, la policia local de la capital del Baix Penedès ha estrenat un nou dispositiu per evitar les envestides de vehicles en llocs molt massificats. Es tracta de sis barreres modulars formades per un seguit d’elements punxeguts que deixarien destrossats els pneumàtics d’aquells vehicles que els volguessin travessar. El Festiuet que va tenir lloc el passat cap de setmana va ser el primer esdeveniment en què es van usar.
Més facilitat de transport i instal·lació
L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, remarca d’aquests elements que són «molt fàcils de portar i d’instal·lar», amb el qual és una tasca que pot fer la mateixa policia, que guanya autonomia. Amb els blocs de formigó, el gran pes que tenen aquests elements fa que sigui necessari «llogar un camió ploma per portar-los», cosa que complica fer-ne ús d’una manera ràpida. El batlle afegeix que també són elements més «estètics» i acaba sent una inversió «més econòmica, però igual d’efectiva».
Des de la policia local del Vendrell apunten que amb aquestes barreres, que es poden muntar per mòduls, s’aconsegueix «millorar la seguretat en actes i esdeveniments públics», com poden ser els concerts de Festa Major, les diades castelleres o festivals de música com el Festiuet. En altres llocs on és necessària una protecció més continuada, com el Passeig Marítim, el consistori seguirà fent servir els blocs de formigó.
La resposta als atemptats del 17-A
Ajuntaments com el Vendrell o Calafell van respondre als atemptats del 17-A amb rapidesa, posant tota mena d’obstacles en els llocs més delicats i amb més presència de ciutadans. Calafell, que també va apostar pels blocs de formigó, va decidir al cap d’unes setmanes canviar-los per jardineres, per minimitzar l’impacte visual. Entre els ferits de l’atemptat de Barcelona s’hi trobava una família del Vendrell, resident a Coma-ruga.