Fa més de mig any que convivim amb la Covid-19 i els científics no han deixat d'estudiar el virus, sigui el seu comportament, sigui l'afectació a l'organisme humà. Després de mesos, ha quedat al calaix aquella informació de «només és una grip», ja que, amb el pas dels temps i dels esdeveniments, el coronavirus ha mostrat la seva veritable cara.
Mentre hi ha molts investigadors que treballen per trobar una vacuna, altres estudien amb deteniment com afecta la malaltia al nostre cos. L'últim estudi, a càrrec de la Universitat de Columbia (Nova York), ha conclòs que la Covid-19 pot deixar seqüeles, algunes d'elles permanents, en els òrgans més essencials del nostre organisme.
Danys pulmonars i renals
En un primer moment, el dany als pulmons, a conseqüència de la pneumònia que pot provocar el coronavirus, era el més evident. Ara, però, se sap que els pulmons poden patir coàguls i lesions permanents que poden derivar en una fibrosi. L'estudi de la Universitat de Columbia va més enllà dels danys al sistema respiratori i parla també de les afectacions en altres òrgans.
En aquest sentit, la investigació revela que els ronyons poden perdre sang i amb això les proteïnes que necessita per al seu correcte funcionament. Així mateix, els diabètics han d'extremar les precaucions davant el virus, ja que aquest pot afectar el fetge i el pàncrees, encarregats de produir la insulina necessària en el nostre organisme.
La resposta de la pell davant la Covid-19
Alguns pacients han mostrat també símptomes gastrointestinals, i és que la Covid-19 també té efectes sobre els intestins provocant vòmits i diarrees. La malaltia també pot afectat el sistema circulatori, canviant el ritme corrent del cor i afectant la coagulació i l'oxigenació de la sang.
Tampoc el cervell escapa al virus. Alguns pacients poden experimentar mal de cap, marejos, confusió o canvis bruscos de comportament. Un del símptoma més visible que hem contret la malaltia es produeix a la pell. on la Covid-19 pot provocar erupcions, inflamacions o blaus en els dits dels peus.
El fet que el virus no sempre es comporti de la mateixa manera, complica les coses per aconseguir posar-li setge. No obstant això, a poc a poc es van coneixent més detalls sobre la seva naturalesa que ajuden al seu diagnòstic i a saber quins passos donar per aconseguir un tractament eficaç.