El Servei d'Assessoria Legal Animalista de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats fa gairebé un any que va posar en marxa el projecte de Servei d'Orientació Jurídica Animalista (SOJA), una iniciativa que pretén donar suport jurídic i assessorament en qüestions relacionades amb els animals. Aquesta iniciativa és de caràcter altruista, i fins al dia d'avui han tractat 15 casos d'animals. La comissió és pionera al territori i està esdevenint un projecte de referència per a altres col·legis d'advocats en relació en aquesta matèria. Després d'un any d'activitat, la comissió valora de forma «molt positiva» el servei d'atenció i esperen rebre molts més casos l'any vinent.
Falta de protecció jurídica per als animals
El problema de la gestió jurídica animal ve des de lluny, ja que no hi ha cap regulació d'àmbit estatal per als animals. La secretaria de la comissió, Montse Tutusaus, afirma que «el servei vol donar cobertura a una assistència que és inexistent». El projecte SOJA creat a Reus és el primer d'aquestes característiques a l'Estat, i a hores d'ara a Palma de Mallorca estan treballant per oferir un servei semblant. La presidenta de la Comissió de Defensa dels Drets dels Animals, Yvone Figueras, explica a TarragonaDigital que «hem anat aprenent sobre la marxa, perquè no hi ha cap llei que reguli».
La majoria de denúncies, des de l'anonimat
El servei del SOJA està operatiu el primer divendres de cada mes, de 10.00 a 12.00 hores a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Reus. Tots els participants treballen de manera altruista per donar cobertura als casos. El servei s'inicia quan reben una denúncia, per via telefònica o correu electrònic. En aquell moment decideixen quina via optar per gestionar el problema i es posen a treballar el cas. Normalment les persones que estan de guàrdia aquelles dues hores són les que després gestionen el cas. «Nosaltres orientem de com s'ha de resoldre el cas», explica Yvone Figueras. La majoria de les denúncies es fan de manera anònima i en aquest àmbit els professionals mantenen l'anonimat.
La col·laboració és la clau en la resolució dels casos
«La feina que fem darrere realment no es veu, les hores invertides, fiscalia, jutjats o vistes als ajuntaments, però val la pena», exposa Montse Tutusaus. Les representants del SOJA manifesten que sense la col·laboració de moltes entitats, els Agents Rurals, la Fiscalia i agents dels cossos de seguretat, la majoria de casos no s'haurien pogut resoldre.
Una llar per a l'animal és essencial
En aquesta línia el servei SOJA no només s'encarrega d'oferir gestió jurídica, sinó que en la majoria d'ocasions són els mateixos membres de l'entitat que van a recollir els animals abandonats o que gestionen l'adopció dels animals. «Quan trobem un animal el més important és portar-lo a una casa perquè sigui adoptat, intentem que no passin per protectores ni gosseres», afegeix que «després d'un temps de ser rescatats els hi veus la mirada, i ja compensa totes les hores», explica la secretaria del SOJA.
15 casos tractats en un any
Una quinzena de casos ha gestionat el Servei d'Orientació Jurídica Animalista (SOJA), alguns d'ells ja estan tancats i d'altres es troben en tràmit. «Tots els casos ens afecten personalment, però potser els que més són els de maltractament», explica la presidenta de la Comissió. No existeix una línia fixa de casos, el SOJA gestiona tot el que té a veure amb els animals.
Cobertura jurídica a tot el territori
S'han trobat denúncies de tota mena, des d'una negligència en una veterinària, el decomís d'una gossa que vivia amb indigents o el cas de tres pastors alemanys, que havien estat robats i que portaven tancats més de tres anys en una nau, finalment els gossos van ser tornats als seus propietaris. Les representants del SOJA expliquen que no tots els casos eren de Reus, com no existeix un servei legal els derivaven els casos des d'altres col·legis jurídics.
El SOJA treballa amb el Pere Mata
D'altra banda també han treballat amb la Fundació Pere Mata de Reus. El Servei d'Orientació Jurídica Animalista (SOJA), ha fet intervingut en casos d'animals que vivien amb persones que han hagut d'ingressar al Pere Mata. En molts casos els malalts estan a la tutela dels animals i un cop ingressats al centre, l'animal es queda desemparat i sense rebre l'atenció del seu propietari. La fundació els ha demanat ajuda en diverses ocasions per gestionar aquestes situacions, perquè l'animal no acabi en una gossera o protectora i pugui anar a una altra casa.
«Deixar de tenir por a denunciar»
De cara a l'any vinent el Servei d'Orientació Jurídica Animalista (SOJA) vol iniciar una campanya pels comerços de Reus perquè deixin entrar els gossos als establiments. Aquelles botigues que hi participin estaran identificades amb un adhesiu, a més hi deixaran uns tríptics informatius. El SOJA treballa de manera voluntària per oferir un servei jurídic en els casos relacionats amb els animals, tot i que denuncien que el marc legal no acaba d'estar clar. Les representants de la comissió asseguren que «la gent ha de deixar de tenir por a denunciar», expliquen que els hi agrada molt donar aquesta cobertura i que ho seguiran fent amb passió i vocació.