Barcelona engega un servei odontològic municipal per a persones vulnerables

Els serveis socials derivaran a aquest servei els ciutadans adults que així ho precisin

Barcelona ha posat en marxa un servei de dentista gratuït per les persones vulnerables
Barcelona ha posat en marxa un servei de dentista gratuït per persones vulnerables | Agències

En marxa el servei de dentista gratuït per persones vulnerables a Barcelona. L’alcaldessa Ada Colau ha inaugurat aquest dijous 22 de novembre el nou servei d’odontologia municipal que està destinat a aquelles persones amb pocs recursos econòmics derivades pels serveis socials de la ciutat.

La primera usuària d’aquest nou servei, Helen Udeh de 61 anys, ha explicat la seva situació: «Pràcticament no tinc queixals i fa temps que estic així perquè no treballo i no puc pagar un dentista, i la meva treballadora social em va derivar aquí». El servei de dentistes municipals s’han creat precisament per ajudar als adults que més perjudicats estan, ja que el sistema de salut públic només cobreix les extraccions dentals en persones majors d’edat.

Servei per famílies amb pocs recursos econòmics

Segons han explicat des de l’Ajuntament de Barcelona, aquest servei té previst atendre al voltant d’unes 6.300 visites l’any, de les quals 2.300 seran higienes bucals, i fer uns 2.000 tractaments. En total, a més a més, s’invertiran més de 370.000 euros només en material i personal sanitari.

Ara per ara, però, només poden tenir accés al centre d’odontologia municipal aquelles persones adultes que hagin estat derivades des dels serveis socials, ja que necessiten un tractament que ha estat detectat a la xarxa d’atenció primària i pertanyen a famílies amb pocs recursos. Concretament, els seus ingressos han d’estar per sota del 0,92 de l’Indicador de la Renta de Suficiència de Catalunya, és a dir, 529,28 euros mensuals més 170 per cada membre de la unitat de convivència.

L'alcaldessa de Barcelona creu que cal revisar la cartera de serveis públics que s'ofereix
Ada Colau insta a la Generalitat a revisar la cartera de serveis públics que ofereix | CatalunyaDiari.cat

De moment els beneficiaris només seran majors d’edat, però Gemma Tarafa, comissionada de Salut, no descarta que en un futur també es puguin afegir els menors: «Hem començat pels adults perquè són els que tenen la cartera de serveis públics més descoberta». Per això Ada Colau ha instat al govern i a la Generalitat que ho revisin, ja que tothom té dret a accedir a obturacions, endodòncies, pròtesis, fèrules de descàrrega, curetatges i higienes dentals.

També podologia i, en un futur, medicina de l'esport

L’alcaldessa també ha assegurat que el nou centre del carrer Viladomat, a les antigues instal·lacions de l'extingida mútua per treballadors de l’Ajuntament PAMEM, «va més enllà del poquíssim que s’inclou ara als ambulatoris». D’ençà de la seva inauguració a principis del passat mes d’agost, el nou servei d’odontologia ja ha atès 267 visites a 116 pacients, s’han realitzat 165 obturacions i 26 endodòncies, a més s’han posat 15 pròtesis i s’han dut a terme un total de 82 higienes bucals.

Realment només el 28% de persones vulnerables ha pogut anar al dentista durant aquest últim any, en contra al 52% dels que tenen més recursos econòmics. Al servei d’odontologia també se li suma un altre, el de podologia. Situat també a les mateixes instal·lacions, preveu al voltant d’unes 2.600 visites anuals i, a més, en un futur acollirà un servei de medicina esportiva.

Totes aquestes novetats sempre dirigides a aquells ciutadans amb menys recursos. Aquestes millores en el servei de salut per persones vulnerables s’afegeixen als canvis que està realitzant l’Ajuntament de Barcelona a la ciutat, com per exemple la reestructuració de la xarxa d’autobusos que TMB posarà en marxa a partir del pròxim 26 de novembre, quan s’implementaran cinc noves rutes, tot i perdre’n dues.


Comentaris

envia el comentari