Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Vladímir Putin i un bombardeig a Ucraïna

Els serveis secrets avisen dels plans immediats de Putin i Rússia

Rússia té previst seguir causant el major dany possible a Ucraïna

Rússia no té previst acabar amb els atacs fins que no aconsegueixi el seu objectiu. Els plans de Putin és continuar bombardejant les ciutats d'Ucraïna sense cap remordiment. Així ho diu l'informe d'intel·ligència del Ministeri de Defensa del Regne Unit.

«Les tropes russes segueixen envoltant diverses ciutats a l'est del país», diuen. En els últims dies s'han trobat molts problemes i això possiblement els ha fet canviar d'estratègia. Pensaven que la invasió duraria molt menys temps i que els ucraïnesos no serien tan durs en aquesta batalla.

Les últimes setmanes, les forces de Putin «han aconseguit mínims avenços en el seu intent de fer-se amb tots els territoris». Per això, Rússia ha augmentat els bombardejos indiscriminats en àrees urbanes. El que busquen amb això, segons diu l'estudi, és provocar una «destrucció generalitzada i un alt nombre de víctimes civils».

Des del Regne Unit diuen que la situació empitjorarà encara més. «És probable que continuï utilitzant la seva forta artilleria per assaltar les zones urbanes. Així limitaria les ja considerables pèrdues» i a canvi hi hauria un nombre més gran de víctimes civils.

Mentrestant, a Ucraïna intenten defensar-se de la invasió russa. Aquest diumenge denunciaven que Rússia s'emportava a milers de ciutadans de Mariúpol al seu territori. «Els invasors s'emporten il·legalment a la gent», deia en un comunicat l'ajuntament d'aquesta ciutat.

Fotomuntatge de vladímir Putin i un edifici bombardejat
Putin bombardeja edificis civils a Kiev. | Catalunya Diari

La majoria dels veïns eren dones i nens. Van ser obligats a sortir del refugi on s'amagaven de les bombes.

Les autoritats de Mariúpol també van mostrar el malestar pel bombardeig d'una escola d'art que servia de refugi a 400 persones. No van confirmar el nombre de morts i ferits, però sí que van dir que hi havia gent entre els enderrocs.

L'estratègia de Putin ha canviat a mesura que evolucionava el conflicte. Fa unes hores el Ministeri de Defensa de Rússia confirmava l'ús d'un míssil hipersònic Kinzhal per primer cop. El van utilitzar per acabar amb un arsenal subterrani que tenia Ucraïna al sud-oest del país.

El portaveu de Defensa, Igor Konashenkov, va dir que havia impactat a la població de Deliatin. Van aconseguir destruir amb aquest míssil caixes de munició per a avions de combat. 

Fins ara havien usat míssils de llarg abast per atacar objectius a la frontera amb Polònia. Però aquest sistema de míssils aire-terra forma part d'una sèrie d'armes estratègiques presentades per Putin el 2018.

Imatge d'una prova de llançament.
Llançament d'un míssil hipersònic per part de Rússia. | Europa Press

El Govern rus posa l'atenció en el dany que està fent amb els seus bombardejos a les instal·lacions militars. Però no els importa les destrosses i les víctimes que deixa pel camí amb els seus atacs a civils.

Rússia és conscient del mal que pot provocar amb el míssil

Rússia tenia reservat aquest míssil per a una ocasió especial. És una arma que guardaven en secret i que no van dubtar a treure aquest cap de setmana. Té un radi d'acció d'uns 2000 quilòmetres i una velocitat deu vegades superior a la del so.

Pot llançar-se des de bombardejos Tu-22M3 o interceptors MiG-31K, amb capacitat per fer maniobres evasives a cada fase del vol. Una de les principals característiques, a més de la velocitat, és la maniobrabilitat. Això significa que és una arma molt més complicada de parar.

Els temps de reacció per a la defensa antiaèria són molt més reduïts. A això se li sumen els sensors amb què està equipat el dispositiu que li garanteixen més precisió.

A Rússia i a Putin no els tremola el pols. Faran tot el que puguin per arrasar amb Ucraïna. Al preu que sigui.