Primer pla de Vladímir Putin fent un discurs

Els serveis secrets dels Estats Units revelen el problema que té Vladimir Putin

El president rus estaria sent objecte d'una estratègia controvertida dins del seu equip

Els Estats Units estan convençuts que hi ha alguna cosa que no concorda amb la manera de procedir de Vladimir Putin. La guerra entre Ucraïna i Rússia comença a preocupar al Kremlin i, encara que asseguren que tot va segons el que s'ha planejat, podria no ser així.

Segons els serveis secrets estatunidencs, el president rus estaria sent víctima dels seus assessors. Aquests estarien donant-li «informació errònia» sobre l'evolució del conflicte armat així com les conseqüències que les sancions estarien tenint a l'economia russa.

«Putin s'ha sentit enganyat»

Des que va esclatar la guerra poques vegades s'ha vist el president rus comparèixer en un mitjà de comunicació. A diferència de Zelenski, Putin prefereix seguir amagat deixant que siguin els seus assessors i gent de confiança els que intervinguin.

Així, Kate Bedingfield, directora de Comunicació de la Casa Blanca, està segura que Putin està molt molest. Concretament «s'ha sentit enganyat per les Forces Armades russes».

Imatge de Putin.
Segons els Estats Units, Putin està sent enganyat pels seus assessors | Europa Press

Un malestar que estaria fent efecte entre el president i el seu lideratge militar. Tal com explicava la funcionària, les notícies que arriben al Kremlin són molt diferents de la realitat al camp de batalla.

Pel que sembla, Putin no tindria ni idea de les baixes que estarien patint els seus militars així com els seus principals comandants i generals. Una informació que els seus assessors haurien amagat per no mostrar-li una veritat que circula per mig món.

«Creiem que Putin està rebent informació errònia de part dels seus assessors sobre el mal desenvolupament de les forces militars russes», expliquen. És més, tampoc sabria com l'economia russa està en perill després de les sancions imposades des del començament de la guerra.

Imatge d'uns soldats.
Putin desconeix quants dels seus soldats i dirigents militars han mort a mans d'Ucraïna | CANVA

Una estratègia de l'equip més proper al militant rus que respondria a una raó. «Els seus principals assessors tenen por de dir-li la veritat», diuen des de la Casa Blanca.

Els serveis d'intel·ligència americans treballen des que va començar la guerra i tenen informació de primera mà. Per això confien plenament en la tasca de recerca dels seus agents.

Els Estats Units van posar el focus a Putin en un intent de parar aquest conflicte i segueixen molt de prop la seva evolució. És per això que estan segurs que Rússia està «més feble i cada cop més aïllada a l'escenari mundial», per culpa «d'un error estratègic».

▶️ El presidente de Ucrania hablará en España en los próximos días

Les conseqüències que Putin no tingui tota la informació

El fet que els assessors de Putin hagin optat per no donar-li tota la informació sobre l'evolució real de la guerra podria afectar negativament. Així ho creuen des del Departament de Defensa dels Estats Units on confessen que estan preocupats.

Que el líder rus no sàpiga com ho estan fent els seus soldats o les baixes reals de les Forces Armades podria tenir conseqüències per arribar a un pacte. «Si no està informat al complet, com arribaran els negociadors a un acord que sigui durador?», es pregunta el portaveu del Departament de Defensa.

Muntatge fotogràfic de Volodímir Zelenski ​i Vladímir Putin
Temen que aquest desconeixement afecti l'hora d'arribar a un acord entre Ucraïna | CatalunyaDiari

«Un no sap com reaccionarà un líder quan rep males notícies. Així que sí, és preocupant», deia John Kirby.

Tots tenen por de la reacció de Putin quan aquest sàpiga tota la veritat sobre la seva posició a la guerra. Un temor que s'estén fins als seus assessors, que són incapaços d'informar-lo que, potser, el pla no marxa tan bé com pensaven.

De moment, l'anunci «d'una reducció dràstica» de l'activitat militar es va cancel·lar per l'increment de l'ofensiva a Donbass. De la mateixa manera que es van intensificar els bombardejos a Txernígov i la regió de Kíev.