Els serveis socials de Tarragona estan detectant nous perfils vulnerables arran de la crisi de la Covid-19. Es tracta de persones que mai havien necessitat el suport de l'administració per tirar endavant i que ara s'han quedat sense recursos, sigui perquè han perdut la feina o perquè no poden començar a treballar en la temporada turística. La consellera de Serveis Socials, Carla Aguilar, ha indicat que també han notat un repunt de casos en els col·lectius amb els quals treballen habitualment i també persones que han tornat a una situació de precarietat de la qual n'havien pogut sortir. El consistori ha activat 641 targetes moneder i 105.000 euros per cobrir necessitats bàsiques. Una partida que s'incrementarà «tant com calgui».
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Noves situacions de persones vulnerables
Aguilar reconeix que «cal ser molt sensibles amb la detecció de noves situacions» de persones que requereixen l'ajut dels serveis socials. Per tal de detectar els casos, des de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST) estan en contacte amb les entitats del tercer sector que donen menjar i allotjament. «Hem detectat un increment de necessitats a partir dels ERTO, que ha fet que s'aturin moltes coses i molta gent quedi sense ingressos», apunta. Aguilar considera que «aquesta nova casuística és difícil de preveure cap on anirà», però creu que dependrà molt del temps que duri l'estat d'alarma i la reactivació de l'economia.
Per tal d'atendre les necessitats bàsiques d'aquestes persones, des de l'IMSST s'han activat 641 targetes moneder, que els permeten anar a comprar als comerços de proximitat. «Hem vist que funcionen molt bé perquè donen autonomia i a més descarreguen els menjadors socials», concreta Aguilar.
A banda, s'ha impulsat una partida de 105.000 euros per a ajuts d'urgència, com ara productes farmacèutics, pròtesis o altres aspectes. «És per tot allò que es pugui arreglar amb un ajut econòmic puntual», detalla. En aquest ventall també hi podrien entrar pagaments puntuals de lloguers, per exemple, per a persones que estiguin esperant el final de l'estat d'alarma per reincorporar-se al seu lloc de treball però que actualment no tenen estalvis o han esgotat prestacions d'atur. Aguilar afirma que és conscient que amb aquests 105.000 euros no n'hi haurà prou per cobrir totes les necessitats de les properes setmanes i avança que la dotació s'ampliarà.
Un altre servei que s'ha reforçat és el de repartiment d'àpats a domicili per a gent gran i persones amb dependència. Se'n fan prop de 105 diaris. Des del Servei d'Atenció Domiciliària també es fan altres serveis presencials i telefònics, com ara el servei de teleassistència, que permet atendre trucades d'urgència i fer un seguiment de l'estat dels registrats.