L'Oficina d'Atenció a la Víctima i el Servei d'Informació i Atenció a les Dones de Reus han atès, entre els mesos de gener i octubre, 429 dones. La xifra és un 64% superior que la de l'any 2019, quan es van atendre 261 dones i un 26,5% més que el 2020, quan se'n van atendre 339. En alguns casos se les ha atès des de tots dos serveis, motiu pel qual les atencions de l'OAV han sigut 243 i les del SIAD, 313.
Les xifres segueixen creixent any rere any com mostren les dades de l'Ajuntament de Reus. Dividit per serveis, l'OAV va passar de 165 atencions fa dos anys a 179 el 2020. El SIAD també va augmentar la seva activitat, de les 125 atencions del 2019 a les 205 del 2020.
L'Oficina s'ubica a la comissaria de la Guàrdia Urbana de Reus, a l'avinguda de Marià Fortuny. També compta amb atenció telefònica a través del 977 010 092 i l'extensió 2318. Pel que fa al Servei d'Informació i Atenció, és al Casal de les Dones, a la plaça de la Patacada.
També compta amb servei d'atenció telefònica a través del 977 010 672. Per últim, la regidoria de Benestar Social ofereix atenció a les víctimes de violència a través de les oficines de l'antic Hospital Sant Joan. Compta, alhora, amb el telèfon 977 010 034 i amb el correu electrònic citapreviaareabenestar@reus.cat.
272 atestats policials i 109 ordres de protecció durant el 2021
A més de les dades d'atenció per part dels serveis municipals, des del govern també es destaquen els atestats policials. En el mateix període, entre l'1 de gener del 2021 i el 31 d'octubre, se n'han fet 272. Per cossos policials, 231 d'aquests corresponen als Mossos d'Esquadra, mentre que els 41 restants són de la Guàrdia Urbana.
Cap d'aquests atestats s'ha redactat a causa d'un intent de feminicidi. Des de principis d'any s'han concedit 109 ordres de protecció i 87 encara es mantenen actives. Tant l'OAV com el SIAD compten amb diferents àmbits d'assistència.
Les dades municipals mostren que s'han fet 73 consultes de les quals 70 han comportat una atenció psicològica. En l'àmbit legal s'han fet 272 atencions de les quals 187 han acabat comptant amb assessorament tècnic. L'Hospital Sant Joan ha atès 15 dones a través del protocol de violència de gènere i quatre dones més han fet servir un allotjament d'urgència.
El de la violència masclista és un àmbit on també actuen diverses entitats. Una d'elles és Creu Roja, que ha atès 47 dones a través del servei telefònic d'atenció i protecció a les víctimes.
Programació institucional del 25-N
L'Ajuntament de Reus engega una campanya de difusió d'aquests serveis amb motiu del 25 de novembre. És el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones. Amb el lema Fem pinya contra les violències masclistes! es vol reforçar el coneixement d'aquests serveis per part de la ciutadania.
El mateix dijous 25 tindrà lloc, al saló de plens, l'acte institucional. Comptarà amb la lectura d'un manifest per part de la presidenta dels Xiquets de Reus, Eva Oliva. També hi haurà parlaments institucionals i un concert del guitarrista Pau Duran.
Per últim, el Bou de Reus actuarà a la plaça del Mercadal quan acabi l'acte i, a les set de la tarda, els Xiquets de Reus hi aixecaran un pilar. Des del govern es considera clau fer difusió d'aquests serveis per fer visible «la necessitat d'acabar amb la violència masclista». Així ho subratlla la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella.
En el marc de la mateixa campanya s'han organitzat tres xerrades telemàtiques dirigides a professionals que tracten aquest àmbit. La primera s'ha dut a terme aquest dilluns, a dos quarts d'onze del matí, amb el títol La violència masclista en els col·lectius més vulnerables. Ha anat a càrrec de Laura Guxens, directora del Servei d'Intervenció Especialitzada de Tarragona.
La segona serà dimarts, dia 23, a dos quarts de deu del matí. Es titula Aturar les violències masclistes és responsabilitat de tothom. L'oferirà Carla Vall, advocada penalista especialitzada en violència masclista i criminòloga.
La darrera serà dimecres 24 de novembre a dos quarts d'onze del matí. Portarà per títol L'abordatge i l'atenció dels homes en les violències masclistes. La pronunciarà Álvaro Ponce, doctor en psicologia i membre de l'Associació Conexus.
Per prendre part a les xerrades, que es faran a través de la plataforma Zoom, cal inscriure's a través del correu vcarrillo@reus.cat. La campanya també compta amb una crida a fer-se fotos i penjar-les a les xarxes socials. En concret a Instagram i Facebook es demana fer servir l'etiqueta #25NReusDonemLaCara.