Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'un parc eòlic

Set comarques s'alien en contra de la massificació de renovables

Representen el 15% del territori català i concentren un 60% dels parcs eòlics projectats i la meitat dels fotovoltaics

Set comarques d'interior s'han aliat en contra de la massificació de projectes d'energies renovables. Totes ja havien fet accions prèvies de rebuig, però ara han decidit fer pinya a través d'un manifest conjunt. En aquest acord de comarques reclamen que s'escoltin les veus dels municipis davant l'allau de propostes. L'Alt Camp, l'Anoia, les Garrigues, la Segarra, l'Urgell, el Priorat i la Conca de Barberà representen el 15% del territori català. S'hi concentren el 60% dels parcs eòlics projectats i la meitat de les plantes fotovoltaiques. Els presidents dels consells comarcals de les set comarques han escenificat l'aliança aquest dimarts, en un acte al Consell de la Conca de Barberà. Confien que el nou govern sigui sensible a la seva crida.

L'acord d'ERC i JxCat és vist amb bons ulls pels representants dels consells comarcals d'aquestes set comarques tarragonines, lleidatanes i barcelonines. Els esperona que el nou govern tingui més «sensibilitat» en la qüestió. «Esperem que ens facin cas i ens escoltin, som set consells comarcals, representem el 15% del territori i, amb 166 municipis, sumem més del 17% dels municipis de tot Catalunya; té una força tremenda i això no pot passar desapercebut per a l'administració», ha retret el president del Consell de la Conca, Magí Trullols.

«De la mateixa manera que veiem necessària la transició energètica, també cal veure's necessari que es faci de manera consensuada, que tothom s'hi trobi bé», ha afegit Trullols, el qual ha titllat la trobada d'aquest dimarts d'«històrica». En el manifest signat es recull que no es pot perdre més sòl conreable  i fèrtil, al servei del «colonialisme extractiu». «A les Garrigues hi ha pobles en contra i alguns altres a favor, només volem que puguem decidir la implantació dins del nostre territori», subscriu el president del Consell d'aquesta comarca, Jaume Setó.

Els presidents han desgranat els projectes que planen sobre les seves comarques, quan ja són grans generadores d'energia. A data d'avui, a Catalunya hi ha 811 aerogeneradors en funcionament, repartits en 45 parcs eòlics de 12 comarques. D'aquests, 105 molins són a l'Anoia, gairebé 80 a la Conca i 18 a la Segarra. A tall d'exemple, en aquesta comarca se'n demanen 155 més, el que suposaria multiplicar gairebé per deu els actuals. «I serien de 200 metres d'alçada, l'impacte és molt gran», ha afirmat el president del Consell, Francesc Lluch.

Pel que fa als 838 nous aerogeneradors en tramitació, 713 estan en curs a la Ponència d'Energies Renovables, amb emplaçament considerat «viable«, i la resta, a través de l'Estat. Els consells comarcals avisen que un 60% es plantegen en aquestes comarques d'interior, que comparteixen baixa densitat de població —totes juntes sumen 275.000 habitants—. En relació a les propostes de centrals solars, de les 10.500 hectàrees que podrien quedar afectades a tot Catalunya, un 50% se situaria en aquests territoris, segons calculen els consells comarcals.

Per tot plegat han decidit unir-se per guanyar força i anar tots a una, amb aquest manifest únic de rebuig. «Ningú ens traurà les castanyes del foc, ja n'hi ha prou que es decideixi des d'un despatx de la gran urbe les necessitats de les nostres comarques, sense ni tan sols preguntar-nos», ha etzibat el president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia. Els presidents reclamen tenir en compte el paisatge i les característiques del territori, que no es planifiquin instal·lacions de manera desproporcionada i l'aplicació d'una moratòria en la tramitació de nous projectes.