Quinze mesos després de la darrera trobada i amb nou de retard —perquè hauria de ser semestral, tal com es va acordar—, la setena Taula per la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona s'ha reunit aquest dimecres al matí, 20 de gener, en format telemàtic. La reunió, que ha aplegat el conjunt d'administracions, institucions i agents relacionats amb un dels grans debats que sobrevolen el territori, ha servit per analitzar les dades més recents i posar fil a l'agulla amb alguns dels deures pendents que s'acumulen sobre la taula.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
«Tots els informes i els resultats sobre la qualitat de l'aire del Camp de Tarragona dels anys 2019 i 2020 són bons», ha valorat en roda de premsa posterior el conseller de Territori, Damià Calvet. El conseller ha subratllat que el darrer curs ha confirmat «un descens clar de les emissions relacionades amb la mobilitat i amb l'activitat humana», restringida a causa de la pandèmia, i també ha conclòs que «els nivells referents a les zones industrials sí que s'han mantingut» en la línia amb les tendències dels darrers anys.
«Podem concloure que s'han assolit els objectius envers la qualitat de l'aire i que no s'han superat, en cap cas, els nivells que marca la normativa i la legislació vigent» sobre les emissions contaminants a l'atmosfera, ha exposat Calvet. La disminució de la càrrega contaminant durant els cursos 2019 i 2020 i la tendència a la baixa que s'ha anat consolidant en la darrera dècada ha centrat bona part de la valoració del conseller.
La setena Taula per la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona s'ha reunit, amb retard, aquest dimecres
Per al conseller de Territori i Sostenibilitat, les conclusions de la taula han de servir «per donar tranquil·litat a la ciutadania del Camp de Tarragona» envers una de les seves preocupacions més evidents. El responsable públic s'ha compromès a «enfortir els controls i mesuraments», a «no abaixar la guàrdia» i ha reivindicat que «la feina que estem fent les administracions en aquesta direcció és molt i molt robusta».
A la finalització de la Taula, Damià Calvet ha avançat un compromís comú: monitoritzar la presència a l'aire de components orgànics volàtils (COV) que fins ara quedaven desregulats i fora de les normatives ambientals «per millorar l'exigència d'uns controls que ja són bons». El departament té sobre la taula un llistat de 27 nous components fins ara no mesurats i que són susceptibles d'estar presents a l'aire del Camp de Tarragona. El pròxim pas serà incloure'ls al nou sistema de medició. Els límits permesos per garantir una bona salut pública els marcarà el Departament de Salut.
Les dades analitzades no detecten cap episodi en què s'hagi superat cap límit en la normativa d'emissions
Calvet ha destacat que els municipis amb una presència més alta d'aquestes partícules contaminants són Constantí, Perafort, Puigdelfí i Tarragona, tal com avançava l'informe de l'Institut Cerdà que es va fer públic a finals de maig de 2020. La Taula ha acordat la conveniència d'ampliar aquests controls i «anar complementant la xarxa de mesuradors amb nous detectors que vagin molt més enllà de la normativa» per tal de disposar d'una base de dades com més àmplia i rica millor. El Camp de Tarragona ja disposa de 13 punts de mesura de la qualitat de l'aire, gairebé el triple dels mínims que exigeix la normativa vigent.
El conseller ha confirmat que totes aquestes accions s'encaminen a l'aplicació d'un nou Pla de Vigilància ambiental d'aquests compostos, que pari atenció no només a la mitjana d'emissió sinó als pics puntuals que es produeixen sovint i que les línies generals acaben diluïnt. «Hi ha compostos amb un efecte crònic on és molt important que controlem la mitjana d'emissions i hi ha d'altres que provoquen efectes aguts i on, per tant, ens preocupen més les puntes concretes», ha detallat Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat.
Territori es compromet a sotmetre a examen nous components que fins ara quedaven fora dels controls
El conseller de Territori ha atribuït les dificultats per aplicar amb rapidesa el nou pla «no a una manca de voluntat, perquè la tenim tota, sinó a la manca d'una metodologia tècnica» en no haver-hi predecents de moltes de les mesuracions específiques que es volen tirar endavant. La Taula ha tractat també altres temes com el reforç del neguit ambiental al nou PLASEQTA, que incorporarà una figura vigilant de la qualitat de l'aire, i no ha obert el meló dels episodis de males olors que s'han anat produint de forma reiterada a punts concrets com la ciutat de Tarragona.
La celebració de la reunió ha coincidit amb un nou ensurt al Polígon Químic Sud, en aquest cas un incendi que s'ha controlat en pocs minuts, si bé el conseller ha destacat la importància de separar «les percepcions i les informacions», argumentant que fins i tot episodis tan greus com l'explosió d'IQOXE «no van alterar significativament les dades de la qualitat de l'aire» de la zona. El conseller ha insistit en el seu «compromís de màxima transparència» i ha confirmat que tota la informació que s'ha tractat a la setena Taula de Qualitat de l'Aire serà d'accés públic al web del Departament de Territori. Si es respecten els terminis, la pròxima trobada hauria de celebrar-se a finals del mes de juliol.