Dotze anys després de la primera edició, la Setmana del Còmic de Tarragona continua reivindicant el còmic com a novè art. Més enllà dels típics tòpics de definir l'art de les vinyetes com un producte per a nens o adolescents, el col·lectiu Delirópolis, organitzador de l'esdeveniment, es manté ferm en la seva defensa del còmic com a manifestació cultural i eina de divulgació.
I aquesta reivindicació del còmic es fa amb un esdeveniment que fuig de les aglomeracions que es donen en els salons del còmic o del manga, apostant per activitats de qualitat, que inclouen conferències interessants, ponents experts, exposicions molt cuidades, projeccions de pel·lícules i un format molt proper.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Aquest dissabte es posa punt final a la Setmana del Còmic de Tarragona amb la conferència del dibuixant Juan Manuel Muñoz, entintador del creador de 'Mortadel·lo i Filemó', Francisco Ibáñez, des de fa quatre dècades. Muñoz, amb la ponència 'Dibujando monigotes', parlarà sobre la seva trajectòria en el món del còmic, que va començar l'any 1978.
La conferència de Juan Manuel Muñoz se celebrarà aquest dissabte a les 19 hores a l'Espai Turisme, lloc alternatiu que han trobat els responsables de Delirópolis per a realitzar l'acte, ja que per motius aliens als organitzadors no es podrà fer a l'Antiga Audiència com estava previst. Aquesta serà la cloenda oficial de l'esdeveniment, perquè s'ha suspès la projecció de Superman 2 que s'havia de fer aquest diumenge.
El còmic, un art per a tothom
Emili Samper, docent de Filologia Catalana a la Universitat Rovira i Virgili i membre de Delirópolis, explica que «en el còmic tothom hi pot trobar la seva lectura, ja que actualment hi ha una oferta molt variada, tant en temàtica com en forma».
Samper assegura que «des de ben petit que m'agraden els còmics. Per a mi, llegir còmics significa endinsar-me en altres mons, però també veure de manera diferent el nostre». I ell predica amb l'exemple, ja que en algunes de les seves classes a la universitat fa servir els còmics com a fil conductor.
Els membres de Delirópolis organitzen la Setmana del Còmic, però també hi participen amb material propi i com a ponents d'algunes de les conferències. És el cas de l'Emili Samper, que ahir mateix exposava des de l'escenari de l'Antiga Audiència un tast de la producció artística de la canadenca Emily Carroll, que segon Samper ofereix «un art que barreja bellesa i horror, que no deixa indiferent ningú».
El Japó: el manga i la importància del paper
Pablo García, llibreter de professió, és el propietari de Tàrraco Còmics, l'única botiga de còmics especialitzada de Tarragona. A més, és un gran coneixedor del manga i del Japó, on hi té família i hi ha fet diverses estades. El passat dimecres, va ser el ponent de la conferència 'El Japó, més enllà del manga', en el marc de la Setmana del Còmic de Tarragona.
Amb el manga com a punt de partida, Pablo García va parlar de cultura japonesa, de les llibreries, de les revistes i de la seva experiència al país del sol naixent, per acabar explicant als assistents la rellevància que, encara avui, té el paper al Japó. García ho resumia en una frase: «Al país de la tecnologia, el paper segueix sent un pilar important».
Pablo García assegura que «els organitzadors fan una molt bona feina amb la Setmana del Còmic, tenint en compte els recursos de què disposen, de la ciutat en què vivim i que ho fan en el seu temps d'oci». Aquesta era la primera vegada que el propietari de Tàrraco Còmics participava com a ponent en l'esdeveniment i la seva valoració és «molt positiva».
Dues exposicions de pàgines originals de còmic
Enguany, dues són les exposicions que, fins a final de novembre, es poden visitar en el marc de la Setmana del Còmic de Tarragona. La primera d'elles, que es pot veure a l'Espai Turisme, és 'Esteban Maroto', un recull d'originals de la trajectòria d'aquest reconegut dibuixant, autor del cartell de l'edició de 2019. Maroto, vinculat al grup La Floresta, és autor de 'Wolff' i durant la seva carrera ha treballat als Estats Units amb DC Comics.
'Cuando los cómics se llamaban tebeos' és un recull d'originals de Jep Soto i Enrique Alonso, membres de Delirópolis, que es pot veure a l'Espai Nautilus, al carrer Reding. En aquest mostra, es poden veure algunes pàgines de còmics originals de Soto i Alonso, entusiastes col·leccionistes i que dimarts van parlar sobre aquest tema en una conferència. Entre altres, s'hi poden veure '13 Rue del Percebe', 'Zipi Zape', 'Doña Urraca', 'Patty's World' o 'Los grandes inventos de TBO'.
Delirópolis, l'ànima de la Setmana del Còmic
La Setmana del Còmic de Tarragona no seria possible sense el treball, el temps i l'amor per les vinyetes dels membres del col·lectiu Delirópolis. Aquesta entitat, nascuda l'any 2005, acull sota el seu paraigua dibuixants, guionistes i aficionats. Emili Samper assenyala que «tots compartim la passió pels còmics, ja sigui per dedicació professional, com a artistes o com a investigadors, o per afició».
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
A la seva pàgina web es recull el seu objectiu que no és altre que «promoure el còmic com a vehicle cultural i reivindicar la condició artística d'aquesta modalitat expressiva, així com crear un instrument que permeti a professionals i amateurs del medi publicar els seus treballs i donar a conèixer la pròpia obra».
I la Setmana del Còmic, que avui es tanca, és el punt culminant d'aquesta tasca divulgativa de Delirópolis, que té un complement en la revista que porta el mateix nom, nascuda gairebé alhora que l'associació, impulsada per Miguel Villalba 'El chico triste', a qui es van sumar des de l'inici Hugo Prades, Ramon Sarlé, Laura Gual i José Luis Zaragoza.