Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Setmana Santa Reus 2019: Les Tres Gràcies

Setmana Santa virtual: l’alternativa insòlita davant de l’actual crisi sanitària

Els oficis a través d'Internet, el toc de tambors als balcons o els tutorials per crear una palma de paper són algunes de les iniciatives més singulars per viure aquests dies sants des de casa

Setmana Santa Reus 2019: Processó del Sant Enterrament
Imatge de la processó del Sant Enterrament | Laia Solanellas
 

Des de fa alguns dies, la Conferència Episcopal Espanyola ha manifestat la voluntat de suspendre les celebracions litúrgiques de la Setmana Santa 2020, així com les professons  i els actes de pietat popular, com a mesura eficaç per combatre l’expansió de la pandèmia del coronavirus. En aquest escenari, l’efecte dominó de la decisió ha avançat a un ritme imparable entre les diverses parròquies, confraries i associacions del territori encarregades d’organitzar les manifestacions habituals d’aquests dies, fins al punt que aquest Divendres Sant no sortirà cap seguici religiós al carrer ni es celebraran les funcions religioses de costum.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

La mesura ha estat celebrada en la majoria de casos, ja que qualsevol iniciativa és benvinguda per acabar amb la crisi sanitària  actual. No obstant això, la suspensió d’aquests actes també ha comportat una situació insòlita i sense precedents que ha calgut vehicular en un temps rècord i d’acord amb el context social del segle XXI, sense deixar de banda ni renunciar als compromisos religiosos i litúrgics que la tradició requereix.

Sens dubte, la Setmana Santa d’enguany passarà a la història com la més anòmala de les últimes dècades, amb un desplegament de propostes prou singulars que ajudaran a viure els dies sants feliçment confinats a casa. Avui, TarragonaDigital en descobreix algunes, que conviuen al costat dels recursos cinematogràfics clàssics d’aquests dies com són Ben Hur o Els deu manaments.

Pregons en streaming a Tarragona i Reus

En les ciutats principals de la demarcació de Tarragona es dona el tret de sortida institucional a la Setmana Santa amb el pregó que pronuncia una personalitat de renom. Reus i Tarragona, davant de la impossibilitat de fer-lo físicament, han buscat alternatives prou vàlides per mantenir l’acte. En el cas de la capital del Baix Camp, Eusebi Campredós, secretari primer de la mesa del Parlament de Catalunya, va impartir el pregó  del Divendres de Dolor a través d'Internet. Per la seva banda, a  Tarragona, el pregó es va dur a terme ahir Diumenge de Rams al matí, a través de TAC 12, i va anar a càrrec d’Andreu Muñoz, director del Museu Bíblic Tarraconense.

Les millors imatges de la benedicció de Diumenge de Rams a Reus, de la mà del fotògraf Josep Martí.
Imatge d'arxiu de la benedicció de Diumenge de Rams a Reus | Josep Martí

Tutorial per fer la palma a casa

Un dels casos més tangibles de la singularitat de les celebracions d’aquesta Setmana Santa 2020 ha estat la benedicció de Rams. Molts nens i nenes, i també pares i padrins, han hagut de quedar-se a casa sense poder passejar les típiques palmes i palmons ni estrenar roba o sabates. No obstant això, ni que sigui d’una manera simbòlica, moltes parròquies no han volgut renunciar a la tradició i, mitjançant un  tutorial  per a fer-ho, han demanat als feligresos que construeixin palmes de paper. També han pogut enviar una fotografia amb les creacions, i els rectors les ha imprès i les ha penjat a l’església durant la missa virtual.

En un altre sentit, al Vendrell, la benedicció de les palmes i palmons es fa normalment a les 12.00 h del migdia. Enguany, però, ha estat substituïda a la mateixa hora per un toc de campanes  des del campanar de l’església en senyal d'aquesta benedicció. A més a més, des dels Amics de l'Orgue del Vendrell van anunciar que la missa de la Passió es podria seguir en directe per televisió.

Toc de timbal als balcons

Encara que les professons d’aquests dies no surtin al carrer, Tarragona no es resigna a sentir el so dels timbals. Per aquest motiu, un jove de la ciutat ha impulsat la iniciativa de sortir al balcó a tocar el timbal al llarg de la setmana, en els dies i les hores que se celebren els diferents  viacrucis de les germandats, gremis i confraries.

La proposta, oberta a qualsevol persona, ja va començar fa una setmana, per substituir el viacrucis del Serrallo que tradicionalment inicia la Setmana Santa tarragonina. El programa és el següent: 28 de març, toc per al Sant Sopar, Sant Enterrament i La Presa de Jesús; 2 d'abril, Crist dels Gitanos; 3 d'abril, La Pietat i Sant Sepulcre; 4 d'abril, Cristo del Buen Amor; 7 d'abril, Natzarens; 8 d'abril, Oració a l'Hort, La Flagel·lació, Ecce-Homo, Natzarens i Sant Joan; 9 d'abril, canvi de guàrdia Armats; 10 d'abril, toc lleuger i pas ràpid; 11 d'abril, Verge de la Soledat, i finalment, el 12 d'abril, per cloure la Setmana Santa, toc conjunt a l’estil del ‘Romper la hora’.

Processó Sant Enterrament Tarragona
La Processó Sant Enterrament Tarragona és una de les més importants de Catalunya. | Àngel Ullate

Un arquebisbe virtual des de la Catedral

Moltes de les parròquies de la diòcesi han pujat al tren de la tecnologia des de fa dies i retransmeten les celebracions a través de les xarxes socials i Youtube. L’arquebisbe Joan Planellas, en la línia, presidirà les celebracions d’aquesta Setmana Santa des de la capella del Santíssim Sagrament de la Catedral. Totes elles, a porta tancada, seran retransmeses en directe a través de la pàgina web de l’Arquebisbat, el  Facebook  i el canal de Youtube.

Espelmes als balcons per Pasqua

L’últim tram de la Setmana Santa arriba amb la celebració de la Pasqua. Dissabte Sant a la nit té lloc en totes les esglésies la funció de la Vetlla Pasqual, en la qual es commemora la  resurrecció de Jesús després de la mort. Enguany, moltes parròquies han convidat als seus feligresos a encendre una  espelma  a cada finestra i balcó, per representar que la  llum, en aquest cas de la Pasqua, sempre venç a la foscor.