Transeünts amb mascareta passegen per un carrer de Madrid

La Setmana Santa ja es nota: Les 4 zones d'Espanya que estan en «risc» per la Covid-19

Després de la Setmana Santa, les xifres de la pandèmia empitjoren en certs punts de la geografia espanyola

La quarta onada ja és aquí. Només falta preveure quina serà la seva incidència i què faran les autoritats per sostenir-la. En aquesta línia -fatídica després de la Setmana Santa-, hi ha certes comunitats a Espanya que ja estan en «risc extrem» per l'auge i el risc de la Covid-19. Aquest és el cas les ciutats de Ceuta i Melilla (465,55 i 494,97 casos per cada 100.000 habitants), de la Comunitat de Madrid (324,31), del País Basc (394,59) i Navarra (295,34 ). Així mateix, cal destacar que la mitjana a tot l'estat està en 182 casos per cada 100.000 habitants, bastant per sota del que acrediten les zones ja comentades.

Ceuta i Melilla, al límit

Les xifres de Ceuta i Melilla espanten. La incidència del coronavirus s'ha disparat en les dues ciutats i urgeix que el Ministeri de Sanitat prengui cartes en l'assumpte. De fet, i no és cap novetat, aquestes ciutats fa temps que lideren la classificació del risc de rebrot a Espanya i, després de la Setmana Santa, les xifres segueixen sense disminuir. Cal destacar que en les dues ciutats hi severes restriccions en l'hostaleria, els comerços i també hi ha el toc de queda.

Malgrat això, hi ha una contradicció: el nombre màxim de persones que es poden reunir en l'espai públic a Ceuta i Melilla és de sis, mentre que en altres comunitats on la incidència de la Covid-19 és menor -com Galícia, València, Castella i Lleó , Múrcia, Astúries, el País Basc i les Canàries (a excepció de l'illa de Lanzarote)- el nombre màxim de persones que es poden reunir és de quatre.

Un respir (però severes restriccions) en altres zones

Aquest és el cas, per exemple, d'Andalusia (189,90), Astúries (162,74), Castella i Lleó (187,44), Catalunya (199, 279) i la Rioja (202,24). Malgrat que les seves dades sobre la Covid-19 segueixen sent millors, les autoritats sanitàries continuen imposant severes restriccions. Aquest és el cas de Catalunya, on la Generalitat ha tornat a imposar un confinament perimetral davant la crescuda de casos de coronavirus després de la Setmana Santa.

Finalment, les comunitats que més 'sanejades' estan són les illes Canàries (125,11 casos), Castella-la Manxa (142,58) i Extremadura (132,05).