Descobreix el significat dels 7 malsons més recurrents

Una interpretació dels somnis que més ens afligeixen

Hi ha diversos malsons que són molt habituals entre la gent
Hi ha diversos malsons que són molt habituals entre la gent | Psicología y Mente

Tots hem tingut un malson alguna vegada. Quan somiem coses desagradables, és molt habitual que ens despertem a la meitat d’un somni d’una manera abrupta. Fins i tot, pot ser que tinguem por i que suem, com si s’hagués tractat d’una experiència de debò. Mirem d’adormir-nos de nou però l’angoixa no ens deixa, i la sensació d’inquietud pot mantenir-se ben present durant hores.

Gràcies a un procés d’investigació que ha rebut el nom de Nightmares i que ha estat dirigit per James F. Pagel Jr. —un metge especialitzat en la medicina del son— i publicat a la popular revista American Family Physician, hem pogut descobrir aspectes importants sobre els malsons.

Tenim malsons més sovint del que es pensa

Tothom ha tingut un malson alguna vegada i, de fet, són molt més habituals d’allò que podem pensar. La teoria de Freud afirma que somiar amb elements pertorbadors i inquietants ens pot indicar que el nostre inconscient mira d’exterioritzar determinats conflictes interns irresolts.

D’altra banda, els experts en neurociències afirmen que la funció dels somnis a nivell psicològic i biològic és essencial: fan que puguem reorganitzar la informació rebuda al llarg de tot el dia i que aconseguim trobar alguna solució a les coses que ens preocupen.

Explicació dels 7 malsons més habituals

Cadascú té uns determinats conflictes interns, i els somnis i els malsons que té els reflecteixen. Essencialment, però, tothom té somnis similars. Quins malsons es produeixen amb més assiduïtat i com es poden explicar?

1. Et cauen dents o en perds

Somiar que ens cauen les dents és molt habitual i curiós. Ens pot estar indicant que sentim que tenim dificultats per controlar la nostra pròpia vida. Igualment, es pot produir en els casos en què pensem que no som al lloc adequat o quan alguna cosa o situació ens avergonyeix.

A banda, es pot vincular amb una insatisfacció amb el nostre aspecte físic, amb el fet de pensar que no som gaire atractius o de no complir les expectatives que l’altra gent ens diposita.

2. Apareixes despullat al carrer

Tot i que no sempre produeix un sentiment d’angoixa, quan aquest somni es percep com si fos un malson ens pot mostrar que tenim una sensació de vulnerabilitat pel que fa a l’altra gent.

Sovint el tenen aquelles persones que no senten adaptades o que els costa confiar en les possibilitats que tenen per tal d’enfrontar-se a una circumstància vital determinada.

3. T’ataquen

Es tracta d’un malson molt vinculat amb els temors. Si prenem la decisió d’actuar d’una manera concreta, podríem sentir ansietat i temor per com podria reaccionar algú altre.

Aquesta por no la tenim per les agressions físiques que podríem rebre, sinó per la possibilitat que ens rebutgin, ens critiquin i que patim aïllament social, segurament per part d’algú que ens importa.

Aquests són els malsons més habituals i les seves interpretacions
Aquests són els malsons més habituals i les seves interpretacions | Arxiu

 

4. Caus al buit

Encara que no sempre veiem això com un malson, es produeix de manera molt habitual. Somiem que caiem i, quan ens disposem a xocar contra el terra, sovint obrim els ulls de manera abrupta. Ens despertem amb una sensació estranya i no gaire bona al cos, com si realment haguéssim caigut de debò.

Aquest malson és recurrent en qualsevol etapa de la vida. Què vol dir? Doncs si somiem que estem caient al buit, això pot indicar-nos que ens fa por deixar de controlar algun aspecte vital, o que sentim que no tenim una cosa sòlida on ens puguem aferrar. Es tracta d’un somni que pot originar-se com a resultat d’una sensació d’indefensió i d’una por a la mort.

5. T’ofegues

És un malson que es pot produir en formats diversos. La manera més habitual de patir-lo és somiar que t’estàs ofegant dins de l’aigua, però també podem somiar que ens trobem en un lloc molt petit que ens impedeix escapar-nos, que ens oprimeix i que ens fa sentir una sensació d’ofegament molt angoixant.

En qualsevol d’aquests casos, aquest malson ens indica que l’individu en qüestió se sent superat per una situació o esdeveniment de la seva vida, i potser s’obstina molt en obtenir quelcom tot i trobar un gran nombre d’obstacles.

Les persones el solem tenir en els moments vitals en què tenim més nervis del que seria habitual i en què no som capaces de veure com sortir, a curt termini, del pou on ens trobem. Igualment, podria indicar-nos que ens estem centrant excessivament en el nostre dia a dia acadèmic o laboral.

6. Et perds i no saps on ets

Sovint, aquest malson afligeix més els infants que no pas els adults. És freqüent que ens indiqui que l’individu sent que ja no controla determinats aspectes fonamentals de la seva existència, i no té clar què ha de decidir. Igualment, això ens pot indicar que hem adoptat una decisió sobre alguna cosa però que no estem segurs del tot d’haver actuat com caldria. Fins i tot, ens pot transmetre que el futur ens fa por.

7. Algú et persegueix

Es produeix molt sovint. Sentir que t’estan perseguint ens indica que passem per un moment vital d’estrès i que la realitat ens està superant. Igualment, això ens pot dir que no ens estem enfrontant a un determinat problema. Sovint, aquest malson es produeix quan ens fa por enfrontar-nos a una cosa en concret.

Ens fa pànic afrontar determinades situacions que ens poden aportar un canvi vital molt important, com ara un divorci o separació, o el fet de sentir que ens cal desprendre’ns d’una càrrega emocional que fa temps que duem a sobre.

Conclusió

Hem de remarcar que cada somni s’interpreta d’una manera genèrica i que es pot tractar de somnis diferents en funció dels detalls dels malsons en qüestió. A banda d’això, cal recordar que cada persona és un món i que els conflictes vitals que ens afecten són ben diversos.

Allò més interessant que ens pot aportar saber el significat que tenen els somnis, però, és que ens fan ser conscients del fet que en alguns moments concrets podem tenir més por o més ansietat del que seria habitual, i potser ens calen uns instants de calma per tal de pensar al voltant de les coses que ens fan sentir angoixats.

  • Traducció de: Las 7 pesadillas más frecuentes: ¿qué significado tiene cada una?

Comentaris

envia el comentari