L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere

Simón parla per primera vegada sobre la possibilitat d'un altre tipus de confinament: Per edats

És una alternativa al confinament total

La segona onada de la pandèmia segueix anant a més al nostre país i es van esgotant les mesures menys dures. És per això que tant experts com comunitats van plantejant alternatives que puguin servir per evitar tornar a la situació de la passada primavera. L'última que ha sortit a la palestra és un possible confinament per edats o, almenys, la tornada a la imposició d'unes franges horàries per sortir.

El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón valorava aquest dijous aquestes dues possibles opcions. Simón es posicionava a favor de tenir en compte la primera opció com un pas previ a un confinament total. «El confinament per edat potser per grups d'edat o es pot plantejar per altres grups concrets», i ha assegurat: «Em sembla una mesura que pot ser útil».

A més, també valora com útils les recomanacions que ha plantejat ja una comunitat autònoma, Astúries, «tornar a utilitzar algunes franges específiques per a alguns grups de persones». Això sí Simón volia deixar clar que per a ell no ha d'implicar que «en altres horaris poguessin sortir». L'objectiu seria que, establint un horari prioritari, s'aconseguís que aquest grup en qüestió no surti en altres moments del dia. 

Astúries la primera a recomanar les sortides per franges horàries.

El govern d'Astúries ha estat el primer a obrir el meló per tornar a l'ús de les franges horàries per sortir al carrer, com en l'inici de la desescalada. Ho ha fet al no tenir la possibilitat de confinar la població, tal com va demanar fa uns dies al govern. Però ho ha fet en forma de recomanació perquè en l'actual Estat d'Alarma segueixen sense tenir competències per establir confinaments fora de l'horari nocturn ja definit en el 'toc de queda'.

A Astúries s'han establert dos tipus de franges: per a menors de 65 anys i per als majors i altres persones vulnerables. Als primers, se'ls recomana que passegin o facin esport o exercici a l'aire lliure de 06 a 09 hores i de 18 a 21 hores. Mentre que es demana als majors de 65 i persones que puguin tenir alguna patologia que surtin de 09 a 12 hores i de 15 a 18, recordant que són només recomanacions.

Quines eren les franges a la fase 1?

Plantejar novament les franges horàries és un retorn a una mena de fase 0 i 1 de la desescalada. Cal recordar que llavors, encara que amb alguns canvis sobre la marxa, es van establir franges per a tres trams d'edat: nens menors de 14 (acompanyats per adults convivents), de 14 a 70 anys i majors de 70 anys o persones considerades de risc. Tot i que aquestes no afectaven en principi als municipis de menys de 5.000 habitants, i després als de 10.000.

Per als menors era per a qui durant aquest període es va reservar una franja horària més àmplia. Els nens de menys de 14 podien sortir acompanyats d'un adult a més d'1 quilòmetre del seu domicili. Per a les persones entre 14 i 70 anys, se'ls permetia sortir a passejar a no més d'1 quilòmetre del seu domicili entre les 6 i les 9 del matí i les 20 i les 23 hores. L'esport es podia fer dins de tot el municipi. Els majors i persones de risc tenien reservades de 10 a 12 hores i de 19 a 20.