Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere

Simón creu que la segona onada a Espanya podria estar en fase d'«estabilització»

Així ho ha assenyalat l'epidemiòleg en roda de premsa aquest dimarts

Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha assegurat que Espanya es podria trobar en una fase «d'estabilització o remissió» de la segona onada de coronavirus. Així ho ha assenyalat en roda de premsa aquest dimarts després de fer-se públiques les últimes dades sobre la incidència del virus a l'Estat.

Davant aquestes xifres, l'epidemiòleg ha celebrat que la incidència acumulada de casos a 14 dies s'ha «estabilitzat durant diversos dies» al voltant de 525 punts. Tot i això, ha volgut apuntar: «No sabem si es mantindrà, esperem que sí. Aquestes dades ens inciten a pensar que podríem estar en una fase d'estabilització o remissió que seria molt bona».

El pic de transmissió s'hauria produït el mes passat

L'expert assegura que el «pic de transmissió» es va produir sobre el 24 o 25 d'octubre, i és que de fet, «en les últimes dues setmanes no hi ha hagut ni un sol dia que hagi superat aquest pic màxim. I progressivament ha anat descendint de manera suau», ha detallat. Malgrat que ha volgut recordar que la incidència actual de 525 està molt per sobre del que és «desitjable» segons els paràmetres de risc marcats pel Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties i l'Organització Mundial de la Salut, els quals se situen per sobre de 60. Per això ha alertat que s'està superant «per gairebé deu vegades aquesta xifra».

Simón ha argumentat que tot i l'elevada xifra, a Espanya hi ha una incidència menor que a altres països europeus, i es troba entorn del lloc 15 o 16. En aquest sentit, ha demanat que el número de reproducció del virus, el nombre de persones que contagia un positiu, ja es troba per sota d'1, concretament es troba en 0,99. Un factor que es considera primordial per aconseguir doblegar la corba de contagis. De fet, a l'Estat la comunitat amb major número R és d'1,07, i la menor de 0,90. D'acord amb l'epidemiòleg, en 13 de les 19 comunitats les incidències estan estabilitzades o en descens, mentre que en la resta estan en ascens. Per províncies i territoris, ha insistit que en 42 dels 60 territoris la situació està estabilitzada o en descens, i alerta: «Són dades que ens conviden a pensar que s'està aconseguint, però hem de ser molt prudents».

Per altra banda, Simón creu que aquesta fase «d'estabilització» no tindrà un impacte pel que fa a l'ocupació dels llits de les UCI i la letalitat fins «d'aquí a uns dies». De fet, ha apuntat que és possible que les xifres de defuncions segueixin «pujant uns dies». «Estem donant 1.200 casos en set dies, que després poden pujar una mica més, estem parlant de dos-cents i pocs casos per dia, una vegada recuperats els retards de notificació. Són dades similars als dels últims mesos».