Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona amb símtpomes de coronavirus

Els tres grans símptomes que comparteixen la grip i la COVID-19 (i poden confondre't)

El Ministeri de Sanitat ha volgut donar resposta a tots els dubtes relacionats amb els casos de grip i coronavirus

La sanitat espanyola es troba en un moment crític. La campanya de vacunació contra la grip ha coincidit amb un repunt de casos de coronavirus i amb l'administració de la tercera vacuna.

Els casos positius no cessen i, de fet, el quadre gripal i el quadre de coronavirus són clarament estacionals. Aprofiten el moment d'esplendor de l'hivern per atemorir els éssers humans.

És per això que la població s'ha omplert de dubtes sobre els riscos que tenen les dues injeccions. A més, genera molta inquietud saber quines són les diferències i les similituds entre els símptomes de les dues malalties.

Un jove que es posa la mascareta
Els casos de coronavirus continuen augmentant | GTRES

Per aclarir tota la incertesa, el Ministeri de Sanitat ha fet públic un document que pretén respondre les inquietuds relacionades amb les dues malalties.

Grip o coronavirus?

Els dos quadres, tant el gripal com el de coronavirus, comparteixen vies de transmissió i causen malalties respiratòries. També presenten símptomes molt semblants, des d'infeccions asimptomàtiques molt lleus o patologies greus, que podrien causar la mort en casos extrems.

Els símptomes comuns que més comparteixen són la febre, la tos o la pèrdua de l'olfacte i del gust.

Al seu torn, hi ha símptomes més propis d'una que de l'altra. La fatiga, el mal de coll, el mal de cap i el dolor muscular solen indicar amb més freqüència casos de grip. La dificultat respiratòria és més normal en positius per COVID-19.

El Col·legi de Farmacèutics ha assenyalat diversos estudis on s'aclareix que els pacients positius per coronavirus no solen tenir el nas congestionat. Aquest seria un dels símptomes més freqüents en un cas de quadre gripal.

Sanitat no s'ha volgut mullar del tot i aconsella els ciutadans d'anar sempre a un professional sanitari per sortir de dubtes. És una obvietat pensar que la grip, el coronavirus o algun refredat fort solen presentar els mateixos indicis.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
L'esternut s'ha convertit en un símptoma comú de la variant delta de la COVID-19 | CatalunyaDiari

Una diferència abismal

Si fem referència a les probabilitats de contraure una infecció greu, és molt més probable en un cas de coronavirus.

El Ministeri de Sanitat ha informat sobre els percentatges. El 80 % de les infeccions per COVID-19 són lleus o no presenten símptomes. El 15 % són greus i requereixen oxigen i el 5 % restant són infeccions realment crítiques que necessiten ventilació.

La vacuna és la solució?

Actualment, la pandèmia de la COVID-19 continua activa i els casos positius en augment. Una cosa semblant als malalts per grip, que cada cop són més. Per això, l'autoritat sanitària ha reiterat sobre la importància de la vacunació a totes dues per reduir així el risc de contraure-les.

El risc de mort d'una persona malalta de grip i de coronavirus es duplica. Si la persona està vacunada, es redueixen les probabilitats que els símptomes que es mostrin siguin deguts a aquesta malaltia.

Una dona rebent la vacuna contra el coronavirus
Sanitat considera de vital importància la vacunació | GTRES

Sanitat ha incidit a intentar reduir la càrrega de malaltia d'un quadre gripal mitjançant la injecció que la vacuna. Sobretot en quatre grups de població.

Es tracta de les persones més grans de 65 anys, aquelles que estan entre els 6 mesos i els 65 anys que presenten alguna condició o malaltia de base. També els que puguin contagiar les persones de risc i el personal sanitari i sociosanitari, a més dels grups considerats essencials.

La cura d'una i la malaltia de l'altra

El Ministeri de Sanitat ha aclarit amb contundècia que la vacuna contra la grip no implica més risc d'infecció de major gravetat per coronavirus.

A més, ha explicat que durant la temporada passada, la vacunació prèvia contra la grip estacional no va mostrar ser un factor de risc per contagiar-se de coronavirus.

ET POT INTERESSAR