Amb l'arribada de la Covid-19 a les nostres vides, vam poder descobrir que no estàvem exempts de trobar-nos cara a cara amb certes afeccions, per molt llunyanes que creguéssim que eren. Per això, han saltat les alarmes després de fer-se públic un estudi que confirmava l'expansió d'un virus nou per la Xina. Batejat com a Langya (LayV), aquest virus podria provocar un nou revés.
Descobreixen a la Xina un nou virus capaç d'infectar els humans
Pel que sembla, un estudi científic publicat al New England Journal of Medicine ha posat el focus d'atenció sobre un virus. Els especialistes han trobat la presència d'un nou virus d'origen animal a la Xina. Aquesta troballa la situaria dins del grup conegut com a Henipavirus, un dels principals responsables que es transmetin malalties d'animals a humans.
Les dues províncies afectades per casos d'aquest virus han estat Shandong (est) i Henan (centre). De moment, ja s'han comptabilitzat més de 30 positius i no descarten que aquests siguin els últims casos que han aparegut. La detecció ha estat possible gràcies a les mostres preses de la gola d'alguns pacients.
Tot i que no existeix cap relació entre ells, tots els afectats compartien una cosa en comú: havien estat en contacte amb animals i presentaven un quadre simptomàtic molt semblant.
I encara que es desconegui la manera de tractar aquest virus, un dels investigadors ha declarat que no cal fer saltar les alarmes. De moment, els casos positius no han estat ni greus ni fatals i no és cap motiu de preocupació. Segons Wang Linfa, un dels professors de medicina de la Universitat Nacional de Singapur, «hem d'anar amb compte, però no cal entrar en pànic pel descobriment d'aquest virus».
Els experts assenyalen que la infecció podria estar lligada al contacte amb les musaranyes i això es deu als resultats d'una enquesta serològica d'animals. Van detectar rastres del virus al 27% de les musaranyes examinades. Una xifra considerablement alta, tenint en compte el tant per cent en altres animals analitzats, com el de cabra (2%) o el de gos (5%).
Els símptomes associats al virus Langya
Tot i que no tots els pacients van desenvolupar símptomes, sí que ho van fer almenys 26 dels 35 participants de l'estudi. A més, també es pot ser asimptomàtic, encara que la gran majoria sí que acabi patint algun símptoma.
Per això, la investigació ha confirmat que els símptomes relacionats amb aquest virus són la febre (100% dels pacients), el cansament (54%), la tos (50%), la pèrdua de gana (50%)... A més de dolors, sobretot, mals de cap (35%) i musculars (46%).
D'altra banda, alguns van experimentar una disminució notable de glòbuls blancs, un recompte inferior de plaquetes, insuficiència hepàtica i renal, tot i que aquesta última és la menys comuna. De tota manera, no es descarta que puguin aparèixer nous símptomes, ja que sempre dependrà de l'hoste del virus.
Com hem assenyalat anteriorment, no hi ha cap vacuna o tractament per posar fi a aquest virus. Per tant, els especialistes s'han vist obligats a centrar els seus esforços a tractar els afectats mitjançant vies alternatives. Una cosa que sembla que està funcionant, tenint en compte que encara no s'ha registrat cap mort relacionada amb aquest virus.
I el tractament no seria l'única incògnita. D'acord amb les investigacions, es desconeix fins a quin punt aquest virus es transmet entre humans. Tal com declaren els investigadors, «no hi va haver contacte proper o antecedents d'exposició comuna entre els pacients, un fet que suggereix que la infecció a la població humana pot ser esporàdica». Per tant, aquestes declaracions han obert la possibilitat de noves línies de recerca.