Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una sanitària, fent una prova PCR.

La desesperació de viure quatre mesos amb símptomes de coronavirus

La vendrellenca Maria Fouz és una de les persones afectades per símptomes persistents de Covid-19

Maria Fouz, abans i després de patir els símptomes persistents de coronavirus.
Maria Fouz, després i abans de patir els símptomes persistents de coronavirus. | Cedida
 
 

Els ciutadans afectats per símptomes persistents de la Covid-19 no han fet més que créixer durant els últims mesos. A Catalunya, ja són prop de 800, que s’agrupen en una plataforma mitjançant la qual intenten tenir més visibilitat i busquen no caure en l’oblit. Tot i que el Departament de Salut no té una llista amb el nombre de persones afectades, la majoria d’elles són de Barcelona, tot i que també n’hi ha de la demarcació de Tarragona. És el cas de Maria Fouz, una vendrellenca de 52 anys que fa quatre mesos que pateix aquests símptomes.

Un malson que va començar el 8 de març

La seva filla, Nina Ramos, ha explicat a TarragonaDigital com està sent aquest malson pel qual està passant la seva mare. Els símptomes li van començar el 8 de març, quan encara no hi havia protocols clars per la pandèmia. Mal de coll, malestar general, desaparició de l’olfacte, problemes digestius i cremor a l’estómac eren alguns dels que tenia, tot i que aquests no van venir acompanyats ni de febre, ni de dificultats respiratòries. Per aquest motiu, les recomanacions sanitàries eren que es quedés a casa i prengués paracetamol.

Però les setmanes van anar passant i els símptomes no desapareixien, al contrari, alguns es feien més acusats. Per això li van acabar fent una prova PCR a l’Hospital del Vendrell, que va sortir negativa. En una d’aquelles situacions tan difícils d’explicar que ha portat la pandèmia, en aquests quatre mesos Maria Fouz ha donat negatiu a un total de cinc proves PCR, però en canvi ha donat positiu a les proves d’anticossos, senyal que ha passat la malaltia. «De fet, en aquests tests surt que encara té una infecció activa, però no en vies altes, raó per la qual no pot contagiar», explica la seva filla.

Una sanitària, fent una prova PCR.
Les cinc proves PCR que li han fet a la vendrellenca han donat negatiu. | ACN

El suport de la plataforma

Veient que havia entrat en un laberint sense sortida que cada cop l’enfonsava més —ha perdut fins a quinze quilos—, Fouz va acabar contactant amb la plataforma catalana d’afectats pels símptomes persistents de coronavirus, els quals va trobar a través de Twitter (@covid19persist1). «Sort n’hem tingut de l’associació, perquè fins aleshores ens havíem sentit desatesos i abandonats», afegeix Ramos.

A través de sanitaris que també formen part de la plataforma, a Fouz li han fet diverses proves a l’Hospital Germans Trias i Pujol, amb l’esperança de poder trobar un tractament que els ajudi a superar aquesta situació. Fa unes setmanes, el col·lectiu va publicar un vídeo per reclamar que no se’ls deixi de banda i que hi hagi protocols sanitaris adequats pels seus casos.