Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla d'una mà subjectant un vial de la vacuna de Janssen contra la Covid-19

La variant índia elimina diversos símptomes de la Covid-19 que eren dels més comuns

La nova variant podria ser la predominant a Espanya en només un mes

La variant índia del coronavirus, oficialment denominada variant Delta, ha vingut per quedar-se. Al març, la gran preocupació era l'avanç de la variant britànica, l'Alpha, que va acabar sent la dominant a Espanya. I tot apunta que la Delta l'acabarà substituint en tot just un mes.

De moment, els experts coincideixen que la Delta és fins a un 64% més transmissible que l'Alpha. Aquesta, al seu torn, era molt més transmissible que l'original. Això vol dir que la nova versió del coronavirus és infinitament més transmissible que aquella que vam tenir a Espanya al principi de la pandèmia.

Aquest fet ha provocat certa por que la 'nova normalitat' quedi ara més lluny del que crèiem. Ara mateix tenim una incidència de 92 casos i més del 30% de la població vacunada amb les dues dosis. La preocupació és que pugin una altra vegada els casos quan ja han anat desapareixent moltes restriccions.

Per sort, segons els primers estudis realitzats, la variant Delta no sembla que porti a una malaltia més greu. Tot i que és una dada que cal agafar amb pinces, perquè com els grans ja estan vacunats, està infectant més als joves.

Els estudis més recents han revelat també que més enllà de la transmissibilitat, la versió índia de virus ha portat més canvis. Alguns símptomes que fins ara havien estat molt habituals en la Covid-19 ja no ho són tant. I altres símptomes que, en principi, no estaven associats a virus, han començat a aparèixer en els pacients que el pateixen.

Segons Tim Spector, professor d'epidemiologia genètica de la universitat King's College London, aquests canvis estan passant. La versió Delta del virus causa més mucositat que les anteriors i més mal de coll. Tot el contrari que la variant original, que donava tos seca i pèrdua de l'olfacte.

La nova versió del coronavirus provoca un augment de casos

Aquests dos últims símptomes també s'han detectat menys amb la variant índia, que ja suposa el 90% dels contagis al Regne Unit. D'altres, com el mal de cap i la febre, segueixen sent molt comuns en els pacients amb aquesta nova versió de la Covid.

Aquest canvi de símptomes està provocant que molta gent no sàpiga que està patint la malaltia. Fins ara no s'havien relacionat amb el coronavirus, i per això la gent els segueix confonent amb un refredat estacional.

Per aquest motiu, s'estan detectant brots en festes on cada persona contagia a fins a sis persones. Per això, la preocupació al Regne Unit ha fet que s'endarrereixi encara més el final de les restriccions.

Els casos diaris de coronavirus fa setmanes que pugen, arribant fins als 11.000 positius diaris. Aquestes xifres no es veien al país des de febrer, en plena baixada de la seva segona onada.

La bona notícia és que, de moment, la mortalitat no ha pujat, ja que la població vulnerable està vacunada. La dolenta, per contra, és que està augmentant el nombre d'ingressos de persones joves en els hospitals.

Tim Spector ha advertit sobre tots aquests nous símptomes en el seu 'Estudi Zoe', realitzat a través de milers de respostes. Els ciutadans contagiats apunten a través d'una app seus símptomes més habituals. D'aquesta manera s'ha pogut delimitar millor quines dolències apareixen amb aquesta nova variant.

La BBC també ha divulgat l'estudi, esperant que la població no oblidi que la pandèmia no ha acabat.

La variant Delta avança a Espanya

A Espanya, la variant índia es convertirà en la dominant en un mes. Algunes comunitats, com Catalunya, ja han detectat un canvi de tendència en els seus indicadors. La Generalitat, per exemple, ha comprovat que la velocitat de transmissió ha augmentat en els últims dies.

Malgrat tot, experts com Fernando Simón prefereixen no posar nerviosa a la població. És cert que la variant Delta podria ser la principal, però en el context actual, no hauria de suposar un problema.

Amb més del 30% de la població espanyola vacunada amb les dues dosis, la població vulnerable hauria d'estar fora de perill. Seguiran havent casos, perquè sempre hi ha persones que escapen a la immunitat, que no és del 100% en cap vacuna . Però el sistema de salut, que és el que preocupava fins ara, no s'hauria de veure saturat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]