El Síndic de Greuges de Reus considera que els pisos buits que tenen les entitats bancàries a la ciutat podrien ser una solució a la manca d'habitatge. Així ho ha transmès aquest dilluns al plenari, on ha fet el balanç del 2018. S'hi evidencia que l'increment de l'IBI ha estat una de les consultes més recurrents, i el Síndic ha recomanat a l'Ajuntament ser més explicatiu amb els ciutadans abans d'enviar-los, directament, a una altra administració o organisme.
Facilitar informació a la població
Pere Pagès, Síndic de Greuges de Reus, ha fet balanç de les seves actuacions durant el 2018. Ha exposat que les 301 actuacions del 2017 han ascendit fins a 402 aquest 2018, considera, perquè la institució es coneix més. En molts casos s'ha limitat a dirigir els ciutadans a l'organisme o administració corresponent, i en d'altres, a ampliar la informació que els faltava. En aquest sentit, ha repetit a l'Ajuntament una petició habitual.
Considera que des de l'Ajuntament i els organismes municipals s'hauria d'informar detalladament aquells ciutadans que es deriven a altres dependències. Caldria, apunta, explicar-lo bé per què aquell tràmit s'ha de fer on toca abans de derivar-los. Durant el plenari d'aquest dilluns també ha demanat que Reus sigui una ciutat acollidora i que treball pel medi ambient.
Regular pisos buits i patinets elèctrics
Més enllà de les propostes que es deriven de les actuacions dutes a terme, Pere Pagès també va fer dues recomanacions a l'Ajuntament de Reus. Considera que caldria actuar en dos àmbits, el dels pisos buits dels bancs, i el dels vehicles personals elèctrics. En el primer apartat, proposa començar per fer un inventari de quants habitatges tenen les entitats bancàries a la ciutat que no estiguin ocupats ni en oferta.
Pagès hi veu una possible solució habitacional per a la ciutat; «ben gestionat podria servir per cobrir la manca d'habitatge», apunta. Explica que ha percebut les problemàtiques que es poden generar en situacions d'ocupació d'habitatges, i veu en la regulació de l'Ajuntament una via per prevenir aquestes circumstàncies.
També en l'apartat de les recomanacions, va posar sobre la taula la necessitat de regular la mobilitat de vehicles com els patinets elèctrics. «Cada vegada hi ha més artefactes i més ràpids circulant per les voreres», manifesta. Es tracta, de fet, d'una regulació que depèn del codi de circulació.
Benestar Social i IBI
Les consultes i reclamacions relacionades amb Benestar Social, apunta el Síndic, es mantenen. Peticions d'informació sobre els bons socials, la pobresa energètica i com actuar-hi o les beques menjador són recurrents, lamenta, a la seva oficina. «Hi ha situacions que t'arriben al cor», explica. El que ha aparegut com a nova inquietud en el cas dels propietaris és el rebut de l'IBI.
L'Estat va revisar el valor cadastral amb les dades de l'any 2016. Es tracta d'una xifra que acaba repercutint en el valor de l'IBI, un impost que recapten els ajuntaments, però sobre el qual no tenen absolut control. En aquest cas, durant el 2018 es va incrementar el seu cost a causa d'aquesta revisió, un increment que també servia perquè el consistori cobrés l'increment dels anys 2016 i 2017, que no es podien fer efectius llavors perquè encara no s'havia actualitzat el cadastre.