Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Malestar a la policia local de Salou perquè el consistori manté treballant policies veterans

Segons afirmen els sindicats, Salou és l'únic municipi català que té l'edat fixada per passar a segona activitat als 59 anys

Els  funcionaris  que han de realitzar una tasca molt física, com ara els bombers o la policia local, tenen reconegut el dret a passar a segona activitat arribada una certa edat. És a dir, quan hagin patit alguna malaltia, o simplement consideren que no tenen la condició física per poder dur a terme la seva feina, poden sol·licitar un  canvi  de  lloc de treball. Aquest trasllat a la segona activitat ha obert un  enfrontament entre l'Ajuntament de Salou i el seu cos de policia local

Segons un comunicat  del sindicat de Comissions Obreres (CCOO), Unión General de Trabajadores (UGT), i el sindicat de policies locals de Catalunya, a què ha tingut accés Tarragona, el consistori salouenc ha posat sobre la taula que els agents puguin passar  a segona activitat «quan facin 59 anys, i no als 57 que és l'edat fixada en tots els municipis de Catalunya, excepte Salou».

La proposta ha provocat insatisfacció perquè ha arribat «en plena campanya de la COVID-19 i, com a recompensa al nostre esforç i al risc que hem patit aquests dies, l'equip de govern ens informa que vol  modificar l'actual  reglament  de  segona activitat  vigent amb una proposta clarament perjudicial pels nostres interessos col·lectius». 

Les incapacitats, excloses de l'accés a la segona activitat

Així mateix, un altre punt de conflicte entre la policia i el govern municipal és que l'actual equip  salouenc ha  exclòs «les incapacitats, tant permanents com totals, com a motiu per  accedir a la segona activitat». «És una situació molt greu cap a nosaltres perquè, en cas de patir un accident, ens converteix en un objecte del qual el consistori es pot desfer, deixant-nos a la deriva».  

Els sindicats s'han  plantat, també, davant del fet que només els hi ofereixin, «en cas de passar a segona activitat», «aquelles activitats que estiguin reconegudes a la relació de llocs de treball, el document que serveix per donar forma a la plantilla del consistori. Volen que  aprovem el  reglament  sense saber  com serà la  relació de  llocs de treball. Ens podem quedar sense plaça, perquè no està contemplada, si demanem passar a segona activitat». 

Els tres representants sindicals de la policia salouenca  no han renunciat a organitzar mesures «de pressió» contra l'Ajuntament de Salou si tira endavant la proposta de reglament de segona activitat. Han lamentat, també, que «davant la manca d'efectius, i sense tenir en compte els esforços de la plantilla per a donar un servei de qualitat, la corporació no té cap altra idea que suplir la nostra situació de mancança contribuint al detriment laboral i econòmic dels agents que passin a segona activitat». 

La resposta de l'equip de govern

Segons el regidor de Seguretat de l’Ajuntament de Salou, David González,«la  prioritat de l'Ajuntament davant de la situació provocada per la COVID-19 ha estat des del primer moment vetllar i garantir la seguretat  de la  plantilla». «Hem incorporat», ha afegit González, «a comissaria i als vehicles policials tots els  recursos necessaris per garantir la seguretat en el treball adaptant, inclús, els torns de treball per minimitzar els possibles contagis».

«Qüestionar  la valoració de la  feina feta per part de la policia local de Salou per part de l'Ajuntament, d'acord amb un tràmit d'actualització d'un reglament intern, és quan menys una  simplificació lamentable, més quan l'Ajuntament ha estat i està  esperant  a la participació dels sindicats  per treballar el document» ha explicat el regidor responsable de l'àrea de seguretat.

Entrant en matèria, David González ha desgranat el següent: «els treballs de modificació del reglament de segona activitat, per tal d'actualitzar l'actual que data de 2005, es van iniciar fa un  parell d'anys amb els sindicats, fruit de la necessitat d'actualitzar  dit reglament després de 15 anys de vigència. Després de mesos de treball es va presentar als sindicats un  esborrany  per tal de treballar el document  que afecta la plantilla. El consistori no ha rebut cap document  per part dels sindicats amb propostes  per incorporar o modificar  l'esborrany presentat»

«En cap cas es pretén retallar drets a ningú, com afirmen els sindicats, sinó  actualitzar  un reglament obsolet  que no és just i equitatiu entre treballadors, recordant que el passi a segona activitat és un  dret dels agents que no puguin continuar prestant els seus serveis en primera activitat, i és en aquesta línia que s'introdueixen les propostes d'actualització» ha reblat González.