Aquest cap de setmana la mascareta ha deixat de ser obligatòria. Fa més d'un any que anem amb aquest complement a les nostres vides, i ara és hora de dir-li adeu.
Però no serà un adéu definitiu, ja que només podrem prescindir-ne en els espais oberts sempre que estigui garantida la distància de seguretat.
El proper 26 de juny tornarem a veure'ns les cares i a respirar amb total llibertat. No haver de portar mascareta al carrer, més encara amb les altes temperatures, era un clam popular que podria comportar algun problema.
El virus segueix estant present i a la sensació d'inseguretat se li suma una nova síndrome. Se la coneix com 'la síndrome de la cara buida' i podria provocar una angoixa entre qui ho pateix.
Així s'identifica 'la síndrome de la cara buida'
La mascareta s'ha convertit en el complement per excel·lència en aquest llarg any de pandèmia. Ha estat indispensable per evitar i reduir els contagis de Covid-19 i ara estem a prop d'acomiadar-nos d'ella.
Això suposa un gran alliberament per a la major part de la població, però un maldecap per a molts altres. Ens hem acostumat a portar oculta part de la cara i aquest nou canvi pot provocar un malestar.
Aquesta sensació es deu a l'angoixa que s'origina en mostrar la nostra cara en públic. No està tipificat com un trastorn en si, però els psicòlegs no ho passen per alt.
Així ho ha explicat l'expert José Antonio Galiani en una entrevista per Nius. Segons ell, treure'ns la mascareta després de tant de temps ocultant la cara genera sensacions angoixants.
L'estrès, l'ansietat o fins i tot agorafòbia podrien experimentar-se davant la idea de mostrar-nos tal com som en realitat. «L'estrès deixa empremta. Cal reconnectar amb les faccions», explica Galiani.
'La síndrome de la cara buida' pot provocar que sentim nerviosisme, suors, inquietud i fins i tot dolors. Tot això amb la sensació de sentir-nos desprotegits davant dels altres. El psicòleg afegeix que aquest trastorn podria provocar que evitem el contacte amb els altres, a 'no voler socialitzar' i buscar l'aïllament.
El mètode per a superar
Acumular més d'un any amb la mascareta ha fet que ens deixem de preocupar per com ens veuen els altres. Això va generar una falsa confiança que ara podria caure en deixar d'utilitzar-la.
Galiani opina que, en el fet que ens traiem la mascareta, 's'exposa l'autoestima'. A partir d'ara moltes persones tornaran a estar pendents de la imatge que projecten donant pas a les inseguretats i a l'ansietat.
Segons l'expert, la clau per superar els símptomes que genera aquest trastorn radica en acceptar les nostres emocions i tenir bona actitud.
Augmenten els retocs estètics
Amb l'arribada de la mascareta, els ulls van guanyar protagonisme. Per aquest motiu, el nombre d'intervencions estètiques per millorar aquesta part de la cara van augmentar amb la pandèmia.
Eliminar el cansament, les ulleres, les potes de gall o elevar les parpelles es van convertir en els principals retocs. D'aquesta manera s'oferia al nostre interlocutor una part del nostre rostre visiblement millorada.
Ara és el moment de mostrar la resta de la cara, i és per això que les consultes estètiques s'omplen de nous clients.
Allisar la cara, eliminar taques, neteja profunda de la pell o fins i tot alguna punxada que un altre de botox, guanyen pes en les clíniques. Volem donar la nostra millor cara a la gent que ens envolta i demostrar que la pandèmia no ens ha passat factura.
És una manera de combatre 'la síndrome de la cara buida' sense aprofundir massa en el seu origen, encara que això suposi un desemborsament econòmic.