L'Associació Mediambiental la Sínia ha realitzat la primera avaluació de la reintroducció del cranc de riu autòcton del riu Gaià, espècie que va desaparèixer de la conca del riu a mitjans de la dècada dels anys 80 del segle passat. El procés, que va començar al mes de febrer d'aquest any, va consistir en l'alliberament de diversos exemplars d'aquesta espècie en un afluent del Gaià i ara, al mes de juny, s'ha fet la primera valoració de l'èxit, a partir de prospeccions visuals nocturnes.
El projecte, realitzat entre tècnics de la Generalitat de Catalunya i l’Associació Mediambiental la Sínia, s'ha pogut realitzar amb la col·laboració de l’Obra Social de 'la caixa' i és una de les accions incloses en l’acord de custòdia fluvial amb l’Agència Catalana de l’Aigua.
L'Austropotamobius pallipes, nom científic del cranc europeu i autòcton del riu Gaià, ha estat reintroduït amb èxit en un afluent del riu, segons s'ha detallat des de l'associació, tot i que ha comptat amb diverses dificultats, com la presència d'altres espècies que han ocupat el seu espai natural, com el cranc americà, el Procambarus clarkii. Tot i això, La Sínia va iniciar, l'any 2018, un programa d'avaluació dels diferents entorns naturals de la zona, com torrents i rierols, per impulsar la reintroducció del cranc de riu autòcton. Aquesta avaluació se centra en la idoneïtat dels trams fluvials per a la seva reintroducció.
La persistència de l'espècie, en perill
El cranc del riu Gaià és una espècie estesa en les regions centrals i septentrionals del continent europeu. Segons ha explicat La Sínia, cada vegada se'l pot ubicar en menys zones de Catalunya i al Baix Gaià, la seva extinció té com a principal motiu la introducció d'una espècie tòxica invasora, el cran americà, que és portador d'una malaltia, l’Afanomicosi, que va devastar i provocar la mort de la majoria de crancs autòctons del riu.
El nombre d'exemplars de cranc europeu a Catalunya és tan baix, que al catàleg de fauna amenaçada de Catalunya es troba sota la posició de 'en perill', en tant que «la seva supervivència a curt termini és poc probable». De fet, el catàleg insta a prendre mesures per preservar l'espècie, com la reintroducció d'exemplars d'altres nuclis poblacionals, i la supervisió i seguiment de poblacions en aquelles zones on encara sigui present de manera natural.
L’Associació Mediambiental la Sínia ha seguit també aquestes recomanacions i ha elaborat el pla de reintroducció, amb exemplars que provenen del Centre de conservació de flora i fauna, El Molí del Fort de Farena, a l'Alt Camp, on, entre altres projectes de preservació de la fauna i flora, s'està impulsant un projecte de creació d'un viver de cranc de riu autòcton.